Obeležena 87. godišnjica smrti kralja Petra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Avg.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena 87. godišnjica smrti kralja Petra

TOPOLA - U crkvi Svetog Đorđa na Oplencu kod Topole danas je služen parastos i održana komemoracija povodom 87. godišnjice smrti kralja Petra Prvog Karađorđevića. Pored sarkofaga srpskog kralja u severnoj pevnici oplenačke crkve, lovorove vence su položile delegacije ministarstava rada i socijalne politike i odbrane, predstadvnici princa Aleksandra Karađorđevića, Skupština opštine Topola i Grada Aranđelovca.

Takođe, vence su položile delegacije Društva za negovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tradicija oslobodilačkih ratova do 1918. godine, Saveza potomaka ratnika do 1920. godine, srednje škole "Kralj Petar Prvi" i podružnice Ravnogorskog pokreta iz Topole i "Kraljeve garde" iz Velike Plane.

Pre podne je u crkvi Svetog Đorđa, svetu arhijerejsku liturgiju sa parastosom služio episkop Jovan sa sveštenicima šumadijske eparhije, uz sasluženje hora "Oplenac".

Kralj Petar je bio jedan od najznačajnijih novovekovnih srpskih vladara. Na presto je došao posle majskog prevrata i ubistva kralja Aleksadra Obrenovića i kraljice Drage 1903. godine. Njegovu vladavinu obeležili su veliki i teški trenuci za Srbiji, aneksiona kriza, Balkanski i Prvi svetski rat, iz kojih je Srbija posle velikih pobeda na Kumanovu, Bregalnici, Ceru, Kolubaru i Solunskom frontu ali i velikih ljudskih žrtava, unela svoju državnost u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. Od 18 godina njegove vladavine - šest ih je bilo ratnih.

Iako je vlast predao svom sinu regentu Aleksandru, kralj Petar je uprkos starosti i bolesti u Prvom svetskom ratu bio aktivan na vojničkom i državničkom poslu i delio sudbinu svoje vojske i naroda.

Poslednje dane života proveo je u Beogradu gde je u iznamljenoj vili Đoke Pavlovića na Senjaku umro 16. avgusta 1921. u 77. godini života.

Sahranjen je 21. avgusta u svojoj zadužni na Oplencu u Topoli, koju je podigao kao porodičnu grobnicu svojim precima i potomcima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.