Obeležena 101. godišnjica Suvoborske bitke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2015, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena 101. godišnjica Suvoborske bitke

Polaganjem venaca na spomenik vojvodi Živojinu Mišiću u centru Gornjeg Milanovca, danas je obeležena 101. godišnjica od početka Suvoborske bitke u kojoj je srpska vojska nanela težak poraz snagama Austrougarske.

Prema rečima predsednika opštine Gornji Milanovac Milisava Mirkovića, srpske jedinice su se nalazile u potpunom rasulu dok na insistiranje vojvode Mišića, i pored protivljena Vrhovne komande, nije izvršeno dublje povlačenje i skraćenje fronta što je omogućilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << snabdevanje i popunu srpske vojske.

"Njegovom naredbom, na današnji dan, krenulo se u munjevitu ofanzivu što je iznenadilo okupatora i pred strahovitim naletom manjeg broja srpskih vojnika, sa oskudnom tehnikom, Austrougari su počeli povlačenje", rekao je Mirković.

Predsednik Društva za negovanje oslobodilačkih ratova do 1918. godine Vladimir Jovanović rekao da je vojvoda Mišić takvom taktikom ušao u sve vojne udžbenike u svetu, u kojima se Suvoborska bitka i danas izučava.

U takovskom selu Boljkovci, gde je bila smeštena srpska vojna bolnica, održan je parastos svim izginulim ratnicima.

Na današnji dan 1914. godine, vojvoda Mišić je, iz zgrade Okružnog načelstva gde mu se nalazio štab, izdao naredbu o početku Suvoborske bitke u okviru Kolubarske ofanzive, kojom je potpuno razbijena okupatorska austrougarska vojska.

Kolubarska ili Suvoborska bitka jedna je od najvećih i najznačajnijih između vojske Kraljevine Srbije i Austro-Ugarske u Prvom svetskom ratu. Operacije su vođene tokom 30 dana. Pobeda srpske vojske odložila je ulazak Bugarske u rat i doprinela odluci Kraljevine Italije da uđe u rat na strani Antante.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.