Obeležen prvi Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

Izvor: Politika, 20.Mar.2013, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen prvi Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

BEOGRAD – Nacionalni dan borbe protiv raka dojke obeležen je danas prvi put u Skupštini Srbije u prisustvu žena koje su ovu bolest pobedile, a ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović poručila je da će ta institucija imati pozitivne rezultate kada 70 odsto žena starosti od 50 do 60 godina bude obuhvaćeno redovnim preventivnim pregledima.

„Ministarstvo se opredelilo da 2013. godina bude godina skrininga”, naglasila je ministarka i dodala da žene koje su pobedile rak >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dojke mogu bolje nego bilo koji stručnjak svojim ćerkama, sestrama, prijateljicama da kažu da „predrasude i strah uvek mogu da se savladaju”.

„Ovaj dan ima ideju, između ostalog, da sve građanke podseti da i zla vremena i zla bolest mogu biti potpuno savladani onog momenta kada se organizujemo da sopstvene strahove i predrasude vezane za rak dojke pobedimo u sebi”, rekla je Đukić Dejanović.

Ministarstvo zdravlja, prema njenim rečima, zagovara potrebu da se 365 dana u godini misli na prevenciju raka dojke, skrining, samopregled, i odlazak kod lekara.

„Važno je pobediti ružnu statistiku, a to je da se svake godine razboli 4.000 žena, a da 1.600 njih umre, samo zato što u kasnoj fazi dođe lekaru”, ukazala je ministarka.

O svojim razmišljanjima, strahovima, ali i nadi u izlečenje prisutnima je govorila Maja Arsić iz Vranja, koja je od raka dojke obolela pre sedam godina, kada je imala samo 26 godina.

Prema njenim rečima, nikada nije gubila nadu u izlečenje i dodala da se i pored odstranjivanja dojke ostvarila kroz majčinstvo, koje joj je bila najveća želja.

Iskustvo u borbi protiv ove opake bolesti podelio je sa prisutnima i glumac, scenarista i reditelj Radoš Bajić, čija je žena pobedila rak dojke.

„Rak može da se pobedi”, rekao je Bajić.

Sudija iz Novog Sada Zdravka Biserić poručila je da nada u izlečenje treba uvek da postoji i da su njoj u tome pomogli ljubav prema deci, ali i poslu.

Biserić je podsetila i da se dugo godina i protiv raka borila i nekadašnja predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać i da je to bitka koju nije uspela da dobije.

Njena bolest, kako je rekla Biserić, nije joj bila smetnja da se prkosno bori i protiv koprupcije.

Tanjug

objavljeno: 20.03.2013.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

1.600 žena u Srbiji godišnje umre od raka dojke

Izvor: Kurir, 20.Mar.2013

Obraćajući se ženama izlečenim od raka dojke, ministarka rekla da one, "bolje nego bilo koji stručnjak, mogu da kažu svojim ćerkama i sestrama da predrasude i strah uvek možemo savladati"..BEOGRAD - Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, 20. mart, obeležen je danas prvi put u Srbiji. U Domu...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.