Obeležen početak kampanje  „Pažnja sad“  (FOTO+VIDEO)

Izvor: S media, 03.Sep.2012, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen početak kampanje „Pažnja sad“ (FOTO+VIDEO)

Početak kampanje održan je u svečanoj sali osnovne škole „Jovan Dučić“ na Novom Beogadu.

Zvaničnom početku kampanje prisustvovali su predsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dr Žarko Obradović, ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić, direktor agencije za bezbednost saobraćaja , mr Stojadin Jovanović i načelnik Uprave saobraćajne policije Dragiša Simić. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<

U Srbiji je danas počela kampanja za veću bezbednost đaka u saobraćaju - "Pažnja sad", a tim povodom predsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ukazao je na značaj bezbednosti dece navodeći da je u proteklih pet godina u saobraćajnim nezgodama 151 dete izgubilo život, a 9.044 dece povređeno.

U okviru programa maskota „Pažljivko“ i predstavnici Uprave saobraćajne policijije održali su pokazni čas bezbednog ponašanjau saobraćaju. Ujedno je pokazan i edukativni animirani film „Pažljivko“ koji je emitovan kao deo ovogodišnje kampanje.

Dečiji hor "Čarolija“ pod vodstvom Leontine izveo je, povodom predstavljanja kampanje, muzičku numeru, a potom su prikazani, za ovu kampanju, pripremljeni animirani filmovi.

Dačić je na početku kampanje, kao i školske godine, đacima u Srbiji poželeo da nauče mnogo u školi, ali i da steknu znanja o životu koja će im biti potrebna i po završetku školovanja, a koja uključuju i poznavanje bezbednosti u saobraćaju.

Dačić je naveo podatak i da je 45 odsto dece stradalo u svojstvu putnika, a 40 odsto kao pešaci, prozivajući i roditelje da o tome povedu više računa.

On ih je pozvao da decu nauče i pomognu kako se prelazi ulica, da pažljivo voze kola, a decu da roditelje opominju kada je reč o korišćenju pojasa ili mestu gde se sedi u automobilu.

Ministar Obradović je pozvao roditelje da pomažu svojoj deci u obrazovanju, navodeći da bez njihove podrške proces saznanja neće biti kompletan.

Takođe, je podvukao da bezbednost dece nema cenu, pa je apelovao na roditelje da ne koriste mobilne telefone dok voze, kao i kada prelaze pešački prelaz i decu stave na mesta koja su predviđena za njih u vozilima.

“Pomozite jedni drugima da pomognemo svima da nam deca budu bezbedna“, podvukao je Obradović.

Deca najčešće stradaju kao putnici (više od 44 odsto), a zatim kao pešaci (41 odsto) i vozači bicikla (14 odsto).

Deca su najranjiviji učesnici u saobraćaju, uglavnom zbog nepažnje starijih.

Brzina kretanja u zoni škole u naselju je ograničena na 30 kilometara na sat, a van naselja do 50, u periodu od 7.00 do 21.00 čas, osim ako saobraćajnim znakom nije drugačije određeno.

Za nepoštovanje tog pravila zakonom su predviđene oštre kazne - novčane najmanje 3.000 dinara, zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom od najmanje dva meseca, i najmanje četiri kaznenih poena.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Stojadin Jovanović najavio je da će se kampanja realizovati tokom cele godine u najugroženijim školama.

Direktor škole "Jovan Dučić“ Slobodan Marinković poželeo je đacima prvacima lep polazak u školu, i izrazio nadu da će visoki gosti učiniti da njihovo školovanje bude bezbedno i veselo.

Od 3. Septembra pa do sredine oktobra prestavnici Agencije obići će između 30 i 40 osnovnih škola širom Srbije, prvenstveno onih koje se nalaze na teritorijama opština u kojima je u periodu od 2006-2011. godine zabeležen veći javni rizik za stradanje dece u saobraćaju.

(S media)

Foto: S media

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.