Izvor: N1 televizija, 04.Apr.2018, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen Dan studenata, ministar obećava "bolje dane"

Dan studenata, 4. april, obeležava se u znak sećanja na demonstracije zbog jačanja fašizma koje su studenti u Beogradu organizovali na ovaj dan 1936. godine. Tada je u protestu ubijen student prava Žarko Marinović.

Izvor: N1

Godine 2018. studenti prvenstveno brinu o tome kako da finansiraju školovanje, a ministar obrazovanja obećava da će učiniti sve da mladi ostanu da rade u Srbiji.

Dan studenata buduća vaspitačica iz Aleksinca obeležava s dilemom >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << - kako će na specijalističke studije. Potrebu za usavršavanjem ima, ali budžeta u školi nema.

"Pošto sam ja u hraniteljskoj porodici i hraniteljska porodica dobija mesečno izdržavanje, ali to izdržavanje nije dovoljno za plaćanje troškova školarine, ispita. Morala bih da radim i da studiram, a što se tiče posla u našim krajevima nema toliko mesta. Ali, nije važno, valjda ću upisati to i radiću bilo šta", kaže Andrea Stojanović, studentkinja iz Aleksinca.

Miroslav iz Sremske Mitrovice već pomalo radi i zarađuje i to u struci. Studira informacione tehnologije i ne brine za budućnost.

"Ja sam korisnik stipendije već drugu godinu, tako da jako sam zadovoljan kvalitetom mog života studentskog", kaže Miroslav Strniša, student iz Sremske Mitrovice.

 Kvalitetom života studenata zadovoljan je i onaj koji je zadužen da ga poboljša - prvi čovek srpskog obrazovanja.

"I sigurno je u moje vreme standard studentski i učenički bio daleko ispod onog što sada vi imate. U Studenjaku su kreveti bili gvozdeni vojnički i tako dalje, ali da se ne vraćamo na tu priču", izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Pažnja je Šarčeviću usmerena na sadašnjost. A tu je glavni zadatak na kojem - tvrdi - radi da povezuje studiranje sa tržištem, tj. studente sa poslodavcima.

"Jako je teško reći, znate, nemojte da idete ovde je mnogo lepo. Pa, idu i iz drugih zemalja. Ali prosto moramo da namestimo mehanizam da to smanjimo za početak, pa da nestane razlog za to. A onda je ovde lepo živeti. Ovde su vam prijatelji, rodbina, ovde zaista dolaze ljudi na provod iz celog sveta, Beograd je zanimljiv grad, Srbija je jedna lepa zemlja", dodaje Šarčević.

Ministar studentima najavljuje nove zakone. U pripremi su kaže akti o istraživanjima, fondu za nauku, ali i visokom obrazovanju. Rezultat dokumenata biće - obećava - više novca za obrazovne projekte i usavršavanje.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Studenti obeležili svoj dan - 4. april

Izvor: N1 televizija, 04.Apr.2018

Dan studenata, 4. april, obeležava se u znak sećanja na demonstracije zbog jačanja fašizma koje su studenti u Beogradu organizovali na ovaj dan 1936, kada je u protestu ubijen student prava Žarko Marinović...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.