Obeležen Dan pobede nad fašizmom

Izvor: B92, 09.Maj.2013, 01:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen Dan pobede nad fašizmom

Beograd -- Polaganjem venaca ispred Groblja oslobodilaca Beograda danas je u Srbiji obeležen 9. maj - Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Polaganju venaca su prisustvovali zvaničnici Srbije, predstavnici ambasada zemalja saveznica, borci, građani, učenici.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je danas venac na spomenik Neznanom junaku na Avali povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, odajući počast pobednicima u Drugom svetskom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ratu.

Tom prilikom on je u spomen knjigu upisao: "Ako ste vi mogli da savladate beskrupuloznu vojsku Hitlerove Nemačke, možemo i mi da obezbedimo bolji život onima za čiju slobodu ste dali život. Trebalo bi da svako ko u Srbiji odlučuje o državi i narodu svoje poslove obavlja pogleda uprtog u Avalu i spomenik koji je posvećen vama. Slava vam i hvala."

Na vencu koji je položio predsednik Srbije piše: "U slavu pobede nad fašizmom, predsednik Srbije Tomislav Nikolić". Nikolića je na Avali dočekala svečana garda Vojske Srbije i vojni orkestar.

Uz vojne i državne počasti, vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, Republičkog odbora SUBNOR-a, Grada Beograda, kao i ambasada Rusije, Ukrajine, Belorusije, Azerbejdžana, Francuske, SAD i Velike Britanije u Srbiji.

Na ovom groblju je sahranjeno 1395 boraca Narodooslobodilačke vojske Jugoslavije i 818 boraca Crvene armije, a ministar Obradović je nakon što je položio venac i upisao se u knjigu sećanja, naveo da je Dan pobede prilika da se setimo da je Srbija tada kao deo Jugoslavije učestvovala u borbi protiv najvećeg zla 20. veka - fašizma.

"Tada je, iako malobrojna, stala u red onih zemalja koje se bore za slobodu, demokratiju, budućnost i bolji život svih generacija", rekao je Obradović, podsetivši da je Srbija dala velike ljudske žrtve.

Zajedno sa drugim zemljama bila je, kako je rekao, deo demokratske slobodarske tradicije koja je postavila temelje sveta u kome danas živimo.

"Ovo je prilika da se sa ponosom sećamo tih godina, da poštujemo žrtve i da shvatimo da Srbija zajedno sa drugima može graditi budućnost kao što je to činila pre više od 60 godina", rekao je Obradović.

Predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić rekao je da Beograd i Srbija danas obeležavaju Dan pobede koji je tačka susreta naše prošlosti i naše budućnosti.

"Jedan smo od naroda koji je dao najveću žrtvu u borbi protiv fašizma", rekao je Antić i naveo da 9. maj predstavlja temelj današnje moderne Evrope, Evropske unije, naše evropske budućnosti.

Juče je sa Savske terase na Kalemegdanu, povodom Dana pobede nad fašizmom, izvršena počasna artiljerijska paljba.

U Berlinu je nešto posle ponoći 8. maja, odnosno prvih minuta 9. maja 1945. godine potpisana bezuslovna kapitulacija nacističke Nemačke.

U ime Nemačke akt je potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.

Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa još nekoliko dana pružali otpor. Taj otpor je u Jugoslaviji trajao do 15. maja.

Taj datum - 9. maj je i Dan Evrope, pošto je savremena Evropa utemeljena na načelima borbe protiv nacizma i fašizma, na načelima mira, razumevanja, tolerancije i saradnje.

U ratu koji je počeo 1939. godine učestvovala je 61 država i oko 110 miliona vojnika, a poginulo je oko 60 miliona ljudi, dok ih je, kako se procenjuje, 35 miliona bilo ranjeno.

Na prostoru bivše Jugoslavije je ubijeno oko 1,7 miliona ljudi i dece.

Dan pobede nad fašizmom obeležava se velikom vojnom paradom na Crvenom trgu u Moskvi, na kojoj će učestvovati 11.000 ruskih vojnika, oficira i studenata sa vojnih akademija.

Obeležen 9. maj i u Kruševcu

Polaganjem venaca na Spomenik ruskom vojniku, u Kruševcu je danas obeležen Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Vence su u ime grada položili gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić i njegov zamenik Siniša Maksimović, pripadnici Vojske Srbije, garnizona Kruševac i predstavnici Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR).

Prilikom polaganja venaca na Slobodištu, gde su u Drugom svetskom ratu fašisti streljali veliki broj Kruševljana, Siniša Makismović je najavio da će se od ove godine na tom mestu, koji ima veliki istorijski značaj, organizovati svečanosti slobode.

Takođe, na Slobodištu će se, prema njegovim rečima, i ubuduće odavati pošta stradalnicima u borbi protiv fašizma.

Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu i Dan Evrope, obeležavaju se u znak sećanja na iste datume 1945. Godine, kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju i 1950. kada je francuski minister Rober Šuman predstavio predlog organizovanja Evrope, poznat kao “Šumanova deklaracija”.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dan pobede nad fašizmom

Izvor: Studio B, 09.Maj.2013

Polaganjem venaca ispred Groblja oslobodilaca Beograda, u prisustvu zvaničnika Srbije, predstavnika ambasada i boraca u Srbiji je obeležen 9. maj - Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu...Centralnu državnu ceremoniju predvodio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović...Uz...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.