Obeležen Dan opštine Šid

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2010, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen Dan opštine Šid

ŠID -

Opština Šid danas je svečano obeležila 6. decembar, Dan opštine, a rukovodstvo lokalne samouprave koja je među 20 najrazvijenijih u Srbiji poručilo je da će i u narednom periodu nastaviti da ulaže u infrastrukturu i stvaranje dobrog poslovnog ambijenta.

Svečanosti je prisustvovao ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković kome je predsednica opštine Šid Nataša Cvjetković uručila plaketu opštine za izuzetnu saradnju i doprinos u razvoju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Šida kroz realizaciju projekata koje je ta opština dobila po javnim pozivima ministarstva.

Ministar Markovih je zahvaljujući na priznanju rekao da je Šid opština koja je u proteklih nekoliko godina mnogo napredovala i izrazio zadovoljstvo što je ministarstvo učestvovalo u njenom razvoju.

Ministarstvo je pomoglo ove godine opštinu Šid sa 4,8 miliona dinara za projekte nabavke sanitarnog vozila za Dom zdravlja i legalizaciju softverskog umrežavanja računara opštinske uprave, dok je prošle godine u razvoju učestvovalo sa tri miliona dinara, a u 2008. sa 5,3 miliona.

On je dodao da je ipak podrška pokrajinske Vlade Šidu i rad lokalnog rukovodstva presudno uticala da se Šid nađe među 20 najrazvijenih lokalnih samouprava u Srbiji.

Ulaganja u komunalnu i putnu infrastrukturu

Predsednica opštine je naglasila da su ključni razlozi za napredak i razvoj Šida ulaganja u komunalnu i putnu infrastrukturu sa kojim će se, kako je kazala, nastaviti i u narednom periodu.

Ona je dodala da je prema prostornom planu predviđena nova industrijska zona pored autoputa E 17 koja će biti konkurentna u odnosu na sve u okruženju, kao i manje radne zone po selima koje će omogućiti ravnomerni razvoj cele opštine.

Predsednik Skupštine opštine Željko Kostelnik podsetio je da opština Šid danas slavi 66. godišnjicu od oslobođenja te opštine od fašizma u Drugom svetskom ratu i da je to prilika da se svi prisete decembarskih dana kada je Narodno-oslobodilačka vojska uz pomoć saveznika, pre svega ruske armije, oslobodila Šid.

Kostelnik je naveo da opština duguje napredak tim ratnim borcima i izrazio nadu da će građani Šida i dalje živeti u njegovoj slobodi.

Na svečanosti koja je povodom Dana opštine organizovana u Kulturno-obrazovnom centru Šid, rukovodstvo opštine potpisalo je povelju o bratimljenju sa predstavnicima opštine Despotovac.

Ministar Marković je posle svečanosti uručio ključeve sanitetskog vozila Domu zdravlja Šid.

Sredstva za najnerazvijenije neće biti smanjena

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu je izjavio da očekuje da transferna sredstva za najnerazvijenije lokalne samouprave naredne godine neće biti umanjena i da će biti u skladu sa parametrima koji su dati u Zakonu o finansiranju lokalne samouprave.

Marković je, međutim, izrazio bojazan da će za ostale lokalne samouprave i u narednoj godini biti umanjen deo transfera, ali ne u meri koliko je bilo ove godine.

Ministar je nakon uručivanja ključeva sanitetskog vozila Domu zdravlja Šid rekao da je godina na izmaku bila teška za lokalnu samoupravu, da je bilo mnogo problema, posebno u nerazvijenijim opštinama i gradovima zbog smanjenja transfera, ali i izrazio nadu da će iduća godina biti bolja.

Odgovarajući na pitanja dokle se stiglo sa uvođenjem komunalne policije u lokalnim samoupravama, ministar je rekao da su komunalni policajci u nekim gradovima već počeli sa radom, a da je u nekima njihov rad u pripremi s obzirom da je obuka teška i duga imajući u vidu sva ovlašćenja komunalne policije.

On je dodao da će ministarstvo osmatrati rad komunalne policije, a da će se u martu izaći sa izmenama zakona.

Marković je izrazio očekivanje da će građani biti zadovoljni njihovim radom i da će gradovi izgledati lepše i bezbednije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.