Obeležen Dan Vojnoobaveštajne agencije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Mar.2016, 21:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen Dan Vojnoobaveštajne agencije

Vojnoobaveštajana agencija (VOA), povodom svog dana, 5. marta, organizovala je večeras svečanost, na kojoj je direktor Agencije, brigadni general Slavoljub Dabić, poručio je da je VOA radom doprinela stabilnosti sistema odbrane i bezbednosti Srbije i njenih građana.

Na svečanosti u zgradi starog Generalštaba, Dabić je poručio da će VOA i u narednom periodu, u skladu sa ekonomskim mogućnostima, boljom organizacijom i osposobljavanjem postojećih kadrova, podići nivo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << operativnih i funkcionalnih sposobnosti da bi još efikasnije odgovorila novim izazovima.

Prema njegovim rečima, VOA i njeni pripadnici će i u budućnosti nastaviti da budu prva linija odbrane Srbije.

"Naš cilj je jasan - moderna i snažna obaveštajna funkcija u sistemu odbrane Srbije, a vrhunski prioritet očuvanje bezbednosti Srbije", podvukao je direktor VOA.

On je istakao da je Agencija, kao nosilac obaveštajne funkcije u sistemu odbrane, sačuvala osnovni "kapital", a to su pre svega ljudi sa integritetom, znanjem, iskustvom, timskim duhom i željom da uvek budu korak ispred događaja.

"Ponosan sam na činjenicu da VOA i njeni pripadnici odgovorno i u skladu sa zakonom na profesionalan način štite nacionalne interese Srbije", kazao je Dabić.

Prema njegovim rečima, pripadnici VOA svakodnevno, u cilju pružanja podrške državnom i vojnom rukovodstvu, marljivo rade na prikupljanju obaveštajnih saznanja o rizicima i pretnjama iz inostranstva usmerenim protiv naše zemlje.

Agencija, dodao je on, kontinuirano prati i izveštava o krizama i regionima gde su angažovani ili se planira angažovanje pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama, pružajući time obaveštajnu podršku pri realizaciji mirovnih misija.

"Naši izaslanici odbrane u 22 države na dostojanstven način predstavljaju Ministarstvo i Vojsku kao kredibilne i pouzdane partnere", naglasio je Dabić.

Ove godine po prvi put se 5. marta obeležava Dan Vojnoobaveštajne agencije u znak sećanja na 1884. godinu, kada je formiran Spoljni odsek u okviru Operativnog odeljenja glavnog Generalštaba, čime je po prvi put u modernoj srpskoj državi institucionalno zaokružena vojnoobaveštajna delatnost.

Svečanom prijemu prisustvovali su ministar odbrane Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, predstavnici MO i VS, ličnosti javnog i kulturnog života.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Prijem povodom Dana Vojnoobaveštajne agencije (GALERIJA)

Izvor: Blic, 03.Mar.2016

Vojnoobaveštajna agencija (VOA), povodom svog dana, 5. marta, organizovala je večeras svečanost.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.