Obeležavanje dve decenije regionalnih filmskih spona

Izvor: Southeast European Times, 20.Avg.2014, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležavanje dve decenije regionalnih filmskih spona

Sarajevski filmski festival ove godine proslavlja 20 godina postojanja.

20/08/2014

Bedrana Kaletović za Southeast European Times iz Sarajeva -- 20.8.2014.

Sarajevski filmski festival počeo je krajem skoro četvrogodišnje opsade, u kojoj su učestvovali snajperi i artiljerija bosanskih Srba na brdima oko grada. Kada se opsada bližila kraju, u želji da pomognu rekonstrukciju građanskog društva i održe kosmopolitski duh grada, organizatori su pokrenuli >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Sarajevski filmski festival (SFF) 1995. godine.

Kao feniks, festival je nastao iz pepela i sada proslavlja svoju 20. godišnjicu.

„Ove godine je 20. godišnjica SFF-a, a to će biti završetak onoga što smo radili proteklih godina. Mi imamo planove, ciljeve i vizije, baš kao što smo ih imali 1995. godine“, rekao je direktor SFF-a Mirsad Purivatra.

Festival je svedočanstvo snage umetnosti i pomirenja, kaže Purivatra.

Festival od samog početka nije bio običan: prvi je održan u gradu u kom tada nije bilo ni vode ni struje; infrastruktura Sarajeva bila je uništena, ali su filmski stvaraoci bili odlučni da učestvuju.

Dve decenije kasnije, Sarajevski filmski festival je vodeći festival te vrste u regionu, koji uvažavaju i filmski profesionalci i šira publika. Reč je o međunarodnom filmskom festivalu sa posebnim osvrtom na region jugoistočne Evrope, koji skreće međunarodnu pažnju na filmove, talente i buduće projekte iz regiona.

„SFF je jedan od prioritetnih projekata na listi Federalnog ministarstva kulture i sporta iz razloga što je to važan projekat, projekat sa tradicijom i projektuje zaista pozitivan imidž u Evropi i svetu, što mislim da je najvažniji učinak festivala“, rekao je Salmir Kaplan, ministar kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine.

Dugoročni cilj je stvaranje snažnih spona među regionima kroz program festivala Kreativna Evropa.

„Treba istaći da se u ovom trenutku dešava jedan od najznačajnijih procesa na nivou BiH za SFF, a to je pristupanje programu Kreativna Evropa. Nadam se da će BiH završiti taj postupak i da će, ne samo SFF, nego sve kulturne institucije, moći da dobiju evropske grantove ukoliko imaju dobre projekte“, rekao je Purivatra.

Festival privlači oko 100.000 ljubitelja filma godišnje, puneći hotele i dovodeći turiste u region. Ovogodišnji festival je počeo 15. avgusta, a završava se u subotu.

„Dajem punu podršku SFF-u, jer on znači bolji život za građane Bosne i Hercegovine, a što je ujedno prilika da se pokaže da smo zemlja koja ima i dobitnika Oskara, a ne samo ratnu prošlost“, kaže Admir Kurtas (27), konobar iz Sarajeva.

Purivatri 20. godišnjica festivala deluje kao kraj jedne ere.

„Mi smo ispunili gotovo sve ciljeve određene kada smo krenuli na početku, pre 20 godina, a sada je vreme da se okrene nova strana“, kaže on. „Jedan od naših glavnih ciljeva je da festival bude otvoren za ostatak sveta.“

Zašto je Sarajevski filmski festival važan za grad i za region? Dodajte svoje mišljenje u prostoru za komentare.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.