Obeležavanje Dana primirja na groblju u Bitolju

Izvor: Press, 10.Nov.2015, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležavanje Dana primirja na groblju u Bitolju

Godišnjica Dana primirja u Prvom svetskom ratu, biće obeležen sutra na srpskom vojničkom groblju u Bitolju u Makedoniji, saopštio je Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.
            Kako je najavljeno, u sklopu obeležavanja godišnjice Dana primirja u ime Vlade Srbije državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Popović >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << položiće venac i odati počast vojnicima i civilima stradalim u Prvom svetskom ratu. Vence će, takođe, položiti predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Vlade Makedonije i Udruženja srpskih zajednica u Makedoniji, a ceremoniji će prisustvovati i studenti Kriminalističko-policijske akademije iz Beograda i Banja Luke. Istog dana u mestu Dobroveni, na srpskom vojničkom groblju u podnožju planine Kajmakčalan, biće položeni venci i odata počast stradalima u Prvom svetskom ratu. Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u čitavom svetu državnim manifestacijama 11. novembra, u 11 sati, u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada je na snagu stupilo primirje u Prvom svetskom ratu. Srbija se sa ponosom i pijetetom seća stotina hiljada civila i ratnika, nevino i junački postradalih u borbama za odbranu i oslobođenje domovine tokom četiri ratne godine (1914 -1918). Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja poklanja posebnu pažnju očuvanju dostojanstvenog sećanja na učesnike i žrtve oružanih sukoba u prošlosti, kao i obogaćivanju znanja mladih o ratnim strahotama, fenomenima genocida, holokausta, uspostavljanja logora za internirce, koncentracionih logora i masovnom stradanju civila, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.