Obeležavanje 92. godišnjice smrti Radomira Putnika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2009, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležavanje 92. godišnjice smrti Radomira Putnika

BEOGRAD - Ministarstvo rada i socijalne politike danas će obeležiti 92. godišnjicu smrti vojvode Radomira Putnika, jednog od najznačajnih srpskih vojnih stratega.

Kraj groba proslavljenog vojskovođe na centralnoj aleji Novog groblja biće položeni venci i odate visoke državne i vojne počasti, najavilo je resorno ministarstvo.

Vence će položiti zvaničnici Ministarstva rada i socijalne politike, Grada Beograda i predstavnici nevladinih organizacija opredeljenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Radomir Putnik, rođen 24. januara 1847. u Kragujevcu, vojničko zvanje stekao je na Artiljerijskoj školi u Beogradu.

Posle mnogih rasporeda i napredovanja u službi, 1903. godine postavljen je za načelnika Glavnog Đeneralštaba Kraljevine Srbije.

U okviru školovanja i obuke oficira uveo je rešavanje taktičkih zadataka, srpsku vojsku je osavremenio novim naoružanjem, na ključna mesta je postavio talentovane oficire i nije dozvolio da se politika umeša u redove vojnika.

Od 1912. do 1916. bio je načelnika Vrhovne komande a posle Kumanovske bitke 1912. postao je prvi srpski visoki oficir sa počasnim činom vojvode.

Sa grčkog ostrva Krf 1916. otišao je na lečenje u Nicu u Francuskoj gde je godinu dana nakon toga, 17. maja 1917. godine, umro.

Bavio se teorijom ratovanja. Napisao je knjige "Služba đeneralštaba", u dva toma, "Služba i mirno doba" i "Služba u ratno doba".

Putnik, prvi visoki oficir Srpske vojske sa činom vojvode bio je jedan od najznačajnijih vojnih zapovednika i stratega u nacionalnoj novovekovnoj istoriji. Želeći da mu se na svaku način oduže na služenje zemlji njegovi potomci preneli su posmrtne ostatke iz Nice i položili ih u posebnoj grobnici koja se nalazi u okviru kompleksa beogradskog Novog groblja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.