Izvor: N1 televizija, 03.Okt.2018, 20:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obećanja neispunjena - ni "R" od registra osoba sa autizmom

Evropski dan autizma obeležava se 3. oktobra. Tim povodom su članovi udruženja "Autizam - pravo na život" uputili pet pisama sa zahtevima na adrese predsednika države, ministara zdravlja, prosvete i socijalne politike, kao i sekretarke za socijalnu zaštitu grada Beograda.

Izvor: N1

Roditelji osoba sa autizmom su nezadovoljni jer nema rane dijagnostike autizma, deca nisu adekvatno uključena u školski sistem i država ne obezbeđuje dovoljan broj asistenata koji >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << autističnim građanima pomažu u svakodnevnom životu.

Evropski je dan autizma, a ovo Evropska povelja osoba sa autizmom. U prve tri tačke dokumenta piše: pravo je autističnih osoba da žive samostalno, da ih u klinikama tretiraju nepristrasno, da su im škole dostupne.

"Smatramo da nije tako", rekla je Vesna Milovanović, specijalista dečje psihijatrije.

Jer da bi Srbija osobama sa autizmom obezbedila dostojan život ukazuju u Udruženju "Autizam - pravo na život", država bi morala da zna odgovor na pitanje:

"Koliko osoba ima dijagnozu autizam", upitala je Milovanović.

Da će država napraviti registar osoba sa autizmom, podsećaju njihove porodice, obećanja nije manjkalo. Sećaju se: i ministar zdravlja Zlatibor Lončar i državni sekretar Meho Mahmutović dali su reč - broj autističnih osoba znaće se do kraja 2017.

"...I nemamo ni R, a kamoli A od registra", kaže Dario Rosi, roditelj autističnog dečaka iz Udruženja "Autizam - pravo na život".

"I sada se naravno logično postavlja pitanje - Kakvu država može da ima strategiju kad ne zna ni kolikim brojem ljudi operiše", dodala je Olivera Milenković iz istog udruženja.

Koliko god da je građana i građanki Srbije sa autizmom za njih nema rane dijagnostike, nema ni dovoljno ličnih asistenata koji pomažu deci sa posebnim potrebama. U udruženju ukazuju da nevolje ima i u školama.

"Specijalne škole rade po redovnom programu. Naša deca apsolutno nisu u stanju da prate redovan program. Časovi su 45 minuta. Nastavni kadar u specijalnim je, nažalost, uglavnom usmeren na administrativne procedure, na sastavljanje brojnih izveštaja koji nikome ne koriste. Znači ti izveštaji se iz godine u godinu prepisuju", izjavila je Snežana Maksimović iz Udruženja "Autizam - pravo na život".

Kao što roditelji autistične dece iz godine u godinu prepisuju molbe i šalju ih nadležnima - uzaludno.

"Na sve naše konkretne upite i pokušaje da nešto uradimo, mi smo dobijali identične odgovore, copy paste, bilo kod kog ministarstva da stižu, a koji imaju neku svoju matricu i zapravo se ništa ne desi", kaže Dario Rosi.

Na Evropski dan autizma su zato odlučili da državi daju rok. Poslali su pisma predsedniku Srbije, ministrima zdravlja, prosvete i socijalne politike, kao i sekretarki za socijalnu zaštitu prestonice. Traže da za šest meseci, do Svetskog dana osoba sa autizmom, 2. aprila sa reči pređu na dela.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Roditelji osoba sa autizmom nezadovoljni ponašanjem države

Izvor: N1 televizija, 03.Okt.2018

Evropski dan autizma obeležava se 3. oktobra. Tim povodom su članovi udruženja "Autizam - pravo na život" uputili pet pisama sa zahtevima na adrese predsednika države, ministara zdravlja, prosvete i socijalne politike, kao i sekretarke za socijalnu zaštitu grada Beograda...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.