Obavezna saradnja sa ombudsmanom

Izvor: RTS, 23.Avg.2010, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obavezna saradnja sa ombudsmanom

Sve organi uprave trebalo bi da poštuju obavezu o saradnji sa zaštitnikom građana u postupcima kontrole, kao i na sprovođenje preporuka tog nezavisnog državnog organa, rekao premijer Mirko Cvetković, nakon sastanka sa ombudsmanom Sašom Jankovićem.

Predsednik Vlade Mirko Cvetković razgovarao je sa zaštitnikom građana Sašom Jankovićem. Premijer je tom prilikom pozvao sve organe uprave na potpuno poštovanje obaveze saradnje sa zaštitnikom građana u postupcima kontrole, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kao i na sprovođenje preporuka ovog nezavisnog državnog organa.

Zajednički je ocenjeno da manjak odgovornosti za svesne, ponekad i namerne propuste i kršenja prava građana rezultira nedovoljnim poverenjem u institucije i demotivaciju savesnih državnih službenika, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

Zbog toga će, kako je istaknuto na sastanku, Janković, kada u postupcima kontrole zakonitosti i pravilnosti rada organa uprave utvrdi svesno i namerno kršenje prava građana ili zapostavljanje radnih obaveza, inicirati pokretanje disciplinskih postupaka.

Cvetković i Janković su se složili da bi svi poslovi administracije prema pravnim licima protiv kojih su pokrenuti postupci, zbog sumnje da su svojim nezakonitim ili nekoretnim ponašanjem oštetili građane, trebalo da se vode sa posebnom hitnošću i pažnjom.

Oni su ocenili da bi pri smanjivanju državne uprave bilo "potrebno obezbediti dosledniju primenu objektivnih kriterijuma za ukidanje radnih mesta i otpuštanje radnika", kao i da bi trebalo više motivisati kvalitetne kadrove da ostanu ili se zaposle u državnoj administraciji.

Spor oko mape Srbije

Srpska napredna stranka i Srpska radikalna stranka osuđuju objavljivanje karte Srbije bez Kosova i Metohije na sajtu zaštitnika građana, na stranici posvećenoj nacionalnim manjinama.

Iz kancelarije ombudsmana poručuju da je na sajtu istaknuto da je reč o mapi Srbije, bez južne pokrajine, i žale što, kako kažu, nema spremnosti svih političkih aktera da organ, koji je po ustavu nepolitički, ostane van aktuelnih političkih procesa.

Zamenik zaštitnika građana Goran Bašić kaže da mapa o kojoj je reč predstavlja multietničke opštine u Srbiji, koje su formirane na osnovu podataka koje je kancelarija zaštitnika građana dobila od multietničkih opstina, a kojih u Srbiji ima 68, po Zakonu o lokalnim samoupravama.

"Mape imaju funkciju da pomognu građanima da ostvaruju svoja prava", rekao je Bašić.

"Podaci o Kosovu nedostaju, to je tačno. Nedostaju zato što ih nema, jer popis nije urađen 20 godina, jer je zaštitnik onemogućen da svoju funkciju i svoje nadležnosti sprovodi na Kosovu i Metohiji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.