Obaranje Su-24 nije bio grom iz vedra neba

Izvor: B92, 20.Dec.2015, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Obaranje Su-24 nije bio grom iz vedra neba"

Moskva -- Situacija do koje je dovelo obaranje ruskog vojnog aviona Su-24 nije bila neočekivana, pišu francuski mediji.

Problemi su bili na vidiku čim je Rusija započela svoju vojnu kampanju u Siriji, a ovakvi odnosi Rusije i Turske su očekivani, piše francuski novinar Adrijen Lelivre.

Odnosi dve zemlje dramatično su se pogoršali nakon obaranja Su-24, 24. novembra.

Iako je incident škirao međunarodnu zajednicu, a Vladimir Putin događaj nazvao “zabijanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << noža u leđa od strane onih koji podržavaju teroriste“, Lelivre smatra da to nije bio “grom iz vedra neba“.

Prema njegovom mišljenju, turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu se nije dopalo što Moskva povećava svoje aktivnosti u Siriji.

“Incident sa avionom došao je u trenutku kada su Rusija i Francuska razmišljale o stvaranju zajedničkih snaga za borbu protiv ID“, napisao je on.

Turskoj se očigledno ta ideja nije dopala, navodi se u tekstu, jer Ankara očajnički želi odlazak Bašara al-Asada.

Ako bi Zapad, predvođen Francuskom, i Rusija počeli da sarađuju u Siriji, Turska je mislila da bi problem Asada bio zaboravljen sve dok se koalicija ne izbori sa Islamskom državom.

Prema Lelivreovom mišljenju, u ovoj “svađi“ gubi Turska: ne samo da ima utacj na tursku ekonomiju, već će ona morati i da prihvati više od dva miliona izbeglica iz Sirije dok sukob traje.

“Dok se problem u Siriji ne reši, odnosi Rusije i Turske će plivati u blatu“, napisao je on.

Lelivre je podsetio kako su stvari bile drugačije pre samo godinu dana, kada se Erdogan sastao sa Putinom da razgovaraju o trgovini i energetskoj kooperaciji.

“I Turska se odrekla svega toga, ali zbog čega“, zapitao se na kraju francuski novinar.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Obaranje Su-24 bilo očekivano"

Izvor: Vesti-online.com, 20.Dec.2015

Situacija do koje je dovelo obaranje ruskog vojnog aviona Su-24 nije bila neočekivana, pišu francuski mediji...Problemi su bili na vidiku čim je Rusija započela svoju vojnu kampanju u Siriji, a ovakvi odnosi Rusije i Turske su očekivani, piše francuski novinar Adrijen Lelivre...Odnosi dve zemlje...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.