Obama zatražio ostatak novca za privredu

Izvor: RTS, 12.Jan.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama zatražio ostatak novca za privredu

Barak Obama tražio od Džordža Buša da se angažuje u Kongresu kako bi bio odobren i preostali novac iz paketa pomoći oslabljenoj američkoj privredi. Buš podržao zahtev budućeg predsednika.

Novoizabrani američki predsednik Barak Obama zamolio je odlazećeg predsednika Džordža Buša da od Kongresa zatraži odobrenje za oslobađanje preostalih 350 milijardi dolara, od ukupno 700 milijardi, koliko je "težak" paket pomoći za izvlačenje američke ekonomije, pre svega bankarskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sistema, iz krize, saopštila je Bela kuća.

"Predsednik Buš složio se zahtevom izabranog predsednika", izjavila je portparol Bele kuće Dejna Perino.

Kongres je u oktobru odobrio program, ali je dozvolio trošenje samo polovine odobrenih sredstava.

Obamine kolege iz Demokratske stranke, koja ima većinu u oba kongresna doma, izrazili su rezerve u pogledu odobravanja preostalih sredstava, tražeći stoža ograničenja u trošenju i zaštitu novca od pogrešnog investiranja, podsetio je Rojters.

Obama stupa na dužnost 20. januara, a Kongres ima 15 dana da donese odluku.

Portparol Bele kuće je najavila da će timovi sadašnjeg i budućeg predsednika nastaviti konsultacije, kako međusobno, tako i sa Kongresom.

Sredstva iz fonda za pomoć su do sada uglavnom korišćena za obezbeđivanje svežeg kapitala krizom ugroženim bankama, kako bi ove mogle ponovo da odobravaju kredite.

Međutim, Obama i demokrate žele da više novca ide direktno konzumentima, koji se bore sa talasom gubitka domova zbog nemogućnosti da otplaćuju hipoteke.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.