Obama poručio Olandu: Nećemo vas više prisluškivati

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Jun.2015, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama poručio Olandu: Nećemo vas više prisluškivati

Francuski predsjednik Fransoa Oland saopštio je da je razgovarao sa predsjednikom SAD Barakom Obamom o navodima o američkom prisluškivanju francuskih lidera.

On je naveo da je Obama ponovio obećanje da će se prestati sa taktikama špijuniranja "neprihvatljivim među saveznicima".

"Predsjednik Obama je ponovio nedvosmisleno svoju čvrstu posvećenost...da se okonča sa praksom koja se možda odigravala u prošlosti i koja se smatra neprihvatljivom među saveznicima", >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << navodi se u saopštenju kancelarije francuskog predsjednika.

Obama i Oland su u telefonskom razgovoru govorili o "principima koji treba da upravljaju odnosima između saveznika u domenu obavještajnih (aktivnosti)", stoji u saopštenju, prenijele su agencije.

U saopštenju se dodaje da će francuski obavještajni zvaničnici otputovati uskoro u Vašington kako bi se ojačala saradnja između dvije države.

Vikiliks je u utorak uveče objavio dokumenta označena kao "Top sikret" prema kojima su američke bezbjednosne službe špijunirale Žaka Širaka, Nikolu Sarkozija i sadašnjeg predsjednika Olanda, u periodu od 2006. do 2012, tako što su prisluškivali njihove telefonske razgovore i presretali njihovu elektonsku (e-mail) prepisku.

Bijela kuća nije komentarisala ranije aktivnosti, ali je saopštila da Olandovi razgovori nisu bili meta i da to neće biti u budućnosti.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.