Obama podneo ostavku u senatu, imenovao tri člana kabineta

Izvor: Blic, 16.Nov.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama podneo ostavku u senatu, imenovao tri člana kabineta

Novoizabrni predsednik SAD Barak Obama danas je podneo ostavku na mesto u senatu Kongresa SAD kako bi se fokusirao na pripreme za ulazak u Belu kuću.

"Danas završavam jedno putovanje da bih počeo drugo", rekao je Obama u pismu narodu Ilinoisa navodeći da je njihovo zastupanje u senatu bila jedna od najčasnijih dužosti u njegovom životu.

Obama je naveo da daje ostavku na senatorsko mesto da bi se pripremio za odgovornosti koje će preuzeti kao sledeći predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << SAD.

"Nikada neću zaboraviti i uvek ću biti zahvalan muškarcima i ženama ove velike države koja je omogućila moj život u javnoj službi", rekoa je Obama.

Njegova ostavka znači da neće učestvovati u ovonedeljnom zasedanju Kongresa na kojem bi trebalo da se razmatra pomoć ekonomiji i posrnuloj američkoj automobilskoj industriji.

Obaminog naslednika u senatu će imenovati guverner Ilinoisa demokrata Rod Blagojevič.

Podsetivši da je predsednik SAD u 19. veku Abraham Linkoln takođe došao iz Ilionoisa, Obama je rekao:

"Veliki čovek koji je govorio daleko podeljenijoj naciji, Abraham Linkol, rekao je za svoj dom: 'Ovom mestu i dobroti ovih ljudi dugujem sve'. Danas ja osećam isto".

Nakon ranijeg imenovanja Rama Emanula za šefa kabineta, Obama je danas za višeg savetnika u Beloj kući imenovao svog savetnika Pita Rausa dok je bio senator. Obama je za pomoćnike šefa kabineta imenovao Monu Satfen koja je u adminstraciji Bila Klintona bila zadužena za nacionalnu bezbednost i Džima Mesinu, bivšeg savetnika dva senatora.

Obamin rival na predsedničkim izborima Džon Mekejn trebalo bi da poseti novoizabranog predsednika u ponedeljak u Čikagu da razgovaraju o budućoj saradnji.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obama odlazi sa mesta senatora

Izvor: B92, 16.Nov.2008

Čikago -- Novoizabrni predsednik SAD Barak Obama podneo je ostavku na mesto u senatu Kongresa SAD kako bi se fokusirao na pripreme za ulazak u Belu kuću..."Danas završavam jedno putovanje da bih počeo drugo", rekao je Obama u pismu narodu Ilinoisa navodeći da je njihovo zastupanje u senatu bila...

Nastavak na B92...

Obama napustio mesto senatora, imenovao tri clana Bele kuće

Izvor: Kurir, 17.Nov.2008, 03:37

ČIKAGO, 16. novembra (Tanjug) - Novoizabrani predsednik SAD Barak Obama danas je zvanično napustio funkciju senatora savezne države Ilinois kako bi se koncentrisao na prelazak u Belu kuću i imenovao je tri nova člana svog tima koji će biti deo osoblja te institucije. "Danas završavam jedno putovanje...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.