Obama: Potreban nam je plan za spasavanje srednje klase

Izvor: Blic, 09.Nov.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama: Potreban nam je plan za spasavanje srednje klase

Iako kormilo vlasti u SAD do 20. januara ostaje u rukama Džordža Buša, dosadašnjeg predsednika, Barak Obama, novoizabrani predsednik, pokazuje da nema nameru da do tada sedi skrštenih ruku. On se sastao sa svojim ekonomskim savetnicima u Čikagu i nagovestio da će na sastanku sa Bušom energično zatražiti da se preduzmu nove mere ne bi li se zaustavilo pogoršanje ekonomske situacije u zemlji.

„Nemamo ni časa za gubljenje”, rekao je Obama u prvom obraćanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << naciji preko radija, samo četiri dana nakon ubedljive pobede nad Džonom Mekejnom.

Podaci obelodanjeni u petak pokazali su da je stopa nezaposlenosti dostigla 6,5 odsto, što je rekordni nivo za proteklih 14 godina. On je ponovio da podržava novi plan pomoći za srednju klasu u visini od 100 milijardi dolara i pri tom upozorio: „Suočeni smo sa dosad najvećim ekonomskim izazovom u našem životu.”

U SAD je u oktobru otpušteno još 240.000 radnika, deseti mesec zaredom, a tri najveća proizvođača automobila – „Ford”, „Dženeral motors” i „Krajsler” – beleže pad prodaje od 32 odsto. Tri kompanije sada traže od države pomoć od 50 milijardi dolara.

Dva favorita za ministra finansija

Demokrate su podeljene oko dvojice favorita za ministra finansija. Prvi je Lorens Samers, koji je bio na toj funkciji za mandata Bila Klintona. Međutim, njega mnogi optužuju da je doprineo krahu Volstrita. Drugi je Timoti Gajtner, direktor Njujorških federalnih rezervi, koji je odigrao ključnu ulogu u usvajanju paketa za spas privrede od 700 milijardi dolara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.