Obala kralja Aleksandra I Karađorđevića

Izvor: Press, 30.Jun.2017, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obala kralja Aleksandra I Karađorđevića

Od 29. juna 2017, leva obala Save od Brankovog mosta do Ušća i desna obala Dunava od Ušća do hotela „Jugoslavija“ zove se Obala kralja Aleksandra I Karađorđevića.
Foto: Shutterstock
Odbornici Skupštine grada doneli su ovu odluku i tako „ispravili istorijsku nepravdu prema kralju Aleksandru, koji nema ni spomenik, ni ulicu u Beogradu“.
Tim povodom gradski menadžer Goran Vesić >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << izjavio je da je 1934. godine Sava premošćena velelepnim mostom koji je projektovao čuveni arhitekta Nikolaj Krasnov, a koji je dobio ime po kralju Aleksandru koji je te godine mučki ubijen u Marselju.
– Ovaj most je srušila naša vojska u aprilskom ratu 1941. godine, a posle Drugog svetskog rata niko nije želeo da na bilo koji način izgradi spomen-obeležje na kralja Aleksandra – istakao je Vesić.
Obala kralja Aleksandra I Karađorđevića biće prepoznatljiva i po novom parku koji će biti izgrađen od Ušća do hotela „Jugoslavija“.
– Za ovu godinu predviđeno je za izvođenje prve faze koja će koštati 275 miliona dinara. Takođe, biće preuređen i kej i izgrađen jarbol sa velikom srpskom zastavom, kao i gondola koja će povezivati Ušće sa Kalemegdanom. To će doprineti da ceo ovaj prostor, koji će biti sećanje na kralja Aleksandra, bude zaista reprezentativan – rekao je Vesić.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.