Izvor: Blic, 17.Feb.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oaza mira za ljude i ptice

Močvarno-barsko područje Bardača udaljeno je 16 kilometara od Srpca, a 30 od Banjaluke i okruženo dvema rekama, Savom sa severa i Vrbasom sa istoka. Centralno mesto kompleksa Bardača zauzimaju vodene površine ribnjaka koje čini 11 jezera na 658 hektara (Sinjak, Rakitovac, Prevlaka, Lug, Necik, Mali i Veliki Dajkovac...) bogatih šaranom, tostolobikom, amurom, smuđom, somom i drugim vrstama ribe.

Sa još dvema rečicama Stublajom i Maturom, Bardača je najomiljenije mesto >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sportskih ribolovaca ovog kraja.

Brojnost ptica i drugih životinjskih vrsta pruža mogućnost za foto-safari, različita istraživanja i proučavanja, kao i za stručnu nastavu u prirodi za srednjoškolce i studente.

Od 202 vrste ptica uočene na ovoj močvari, 84 se gnezdi i obitava ovde cele godine. Ovo je jedino stanište u Evropi gde se gnezde crni ibis, čaplja kašikara, obični galeb, belobrada i obična čigra. Na Bardači, tokom preleta i selidbi, može se videti i veliki kormoran, patka njorka, čapljica voljak, gak, čaplja danguba, kosac, bela roda, senica i druge.

U ovom području registrovano je i 280 biljnih vrsta koje pripadaju 71 familiji. Zbog toga je ova močvara, koja je ove godine uvrštena na listu područja od međunarodnog značaja, istinski izazov i za biologe koji stalno proučavaju njen neiscrpan prirodni potencijal.

Turista radi, ovde je izgrađen i sportsko-rekreativni centar atraktivan tokom cele godine. Već u januaru organizuju se Božićne svečanosti, a proleće se najavljuje programima za decu i majskom biciklijadom. Leto počinje Hajdučkim susretima u junu i nastavlja se likovno-ekološkom kolonijom u julu.

„To je najpoznatija kulturna manifestacija u Lijevče polju koja se na području Bardače održava od 1983. godine. Okuplja desetine slikara i umetnika koji inspiraciju pronalaze u prirodi ovog kraja, čime ukazuju na njenu lepotu i značaj", kaže Svjetlana Kusić, direktor Narodnog univerziteta u Srpcu, koji je organizator kolonije.

Tek što se raziđu slikari, stigne vrbaska regata. To je jednodnevno putovanje čamcima od Kukulja do ušća Vrbasa u Savu na Bardači kako bi skrenula pažnju na neophodnost očuvanja vodotoka i prirode.

„Treba spomenuti i takmičenja ribolovaca, motorijadu, a Gastro-dani su već postali čuveni nadaleko", kaže Jelena Stojković, radnica kompleksa na Bardači.

Autor nekoliko filmova o Bardači Lazar Kusić podseća da su pre tri godine ovde oborili Ginisov rekord u pripremanju ribljeg paprikaša.

„Ako vam kažem da je celo Lijevče polje moglo ručati iz našeg kotlića kojeg smo dovezli traktorom, onda je jasno koliko je truda, ribe i svakojakih mirođija potrošeno", kaže Kusić.

Ako ne zateknete paprikaš, na Bardači obavezno treba probati pijanog šarana, šarana na šišu, smuđa i štuku u kajmaku, kao i riblju čorbu.

Vikendice na vodi

Na vestačkom jezeru Stublaja kojim gazduju srbački ribolovci izgrađeno je nesvakidašnje naselje na vodi, po uzoru na sojenice iz davnih vremena u području obližnje Donje Doline. Ovo je mesto za istinski odmor i rekreaciju za mnoge turiste i prijatelje vode, lova, ribolova i rekreacije u netaknutoj oazi prirode.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.