Izvor: B92, 05.Mar.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"OZBILJNI PROBLEMI" U POSTOVANJU LJUDSKIH PRAVA U SRJ

Vasington -- U redovnom godisnjem izvestaju o stanju ljudskih prava u svetu, Stejt department je ocenio da je u Srbiji na tom polju ostvaren znacajan napredak u odnosu na stanje pod rezimom Slobodana Milosevica, ali da i dalje ostaju "ozbiljni problemi". U izvestaju o stanju ljudskih prava, Jugoslaviji je posveceno vise od 100 stranica s posebnim odeljcima za Srbiju, Kosovo i Crnu Goru. U odeljku o stanju ljudskih prava u Srbiji pre svega se ukazuje na postupke policije prema Romima, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i drugim gradjanima, izmedju ostalog Albancima od kojih su neki politicki zatvorenici jos u zatvoru. Sudstvo je, navodi se u izvestaju, pod politickim uticajem, mada manje nego u doba Milosevica, a vlasti povremeno cine povrede privatnosti, kontrolisuci pisma, telefone i elektronsku postu. Pod udarom su povremeno i novinari, a Vlada nastoji da zadrzi uticaj nad medijima, pa mnogi novinari sprovode autocenzuru.

Ukazuje se da je Milosevic izrucen Haskom tribunalu, kao i nekoliko drugih optuzenika, ali da Vlada i dalje odbija da odgovori na zahteve Haskog tribunala za hapsenja i pristup dokumentima. Takodje se ukazuje i na pojavu nasilja i diskriminacije prema zenama, kao i prema pripadnicima verskih i nacionalnih manjina. U odeljku o Kosovu ukazuje se da su, iako se UNMIK drzao standarda u postovanju ljudskih prava, i dalje prisutni "ozbiljni problemi" proistekli iz medjuetnicke napetosti u Pokrajini, kao i zbog albanskih pobunjenika sa juga Srbije i iz Makedonije. Ukazuje se da se nestalima smatra jos 3.900 osoba, od cega 2.750 Albanaca i 1.150 Srba, kao i pripadnika drugih etnickih zajednica.

Izvestaj pominje i slucajeve da su pripadnici KFOR i UNMIK prekrsili ovlascenja. UNMIK je u pojedinim slucajevima zadirao u gradjanska prava, izmedju ostalog pravo na okupljanje, a ogranicena je i sloboda kretanja.

U odeljku o Crnoj Gori istice se da Vlada generalno postuje ljudska prava, ali da i tu ima "ozbiljnih problema" na nekim podrucjima. Posebno se ukazuje na delovanje policije, arbitrarna hapsenja i zadrzavanje uhapsenih, kao i na to da policija ugrozava gradjanska prava. Vlada je uvela restrikcije na slobodu stampe i delovanje politickih stranaka, navodi se u izvestaju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.