OVO JE RAT, POČELA JE NAŠA OPERACIJA: Erdogan ZALEDIO SVET, očekuje se HITAN razgovor sa PUTINOM

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Feb.2020, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OVO JE RAT, POČELA JE NAŠA OPERACIJA: Erdogan ZALEDIO SVET, očekuje se HITAN razgovor sa PUTINOM

Ovo što se sada dešava u sirijskom Idlibu može se nazvati ratom, izjavio je turski lider Redžep Tajip Erdogan.

- To što se dešava u Idlibu može se opisati pomoću reči "rat". Već smo počeli tamo svoje operacije - precizirao je Erdogan.

On je dodao da će danas razgovarati telefonom sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom o situaciji u Siriji, kao i da će akcije Turske u Idlibu zavisiti od rezultata >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << tog telefonskog razgovora.

- Danas ću razgovarati sa Putinom oko 16:00 časova (po srednjoevropskom vremenu). Diskutovaćemo o svemu što se događa u Idlibu. Rezultati tog razgovora će odrediti ponašanje Turske. Nećemo napustiti svoje položaje u Siriji, dok tamo traje nasilje snaga sirijske vlade - rekao je Erdogan.

Prema njegovim rečima, tokom operacija u Idlibu, koje su se odvijale uz podršku oružanih snaga Turske, navodno je likvidirano oko 150 sirijskih vojnika, uništeno je 12 tenkova, tri oklopna vozila i 14 protivvazdušnih sistema.

Podsećamo, situacija u Idlibu je poslednjih dana dramatično eskalirala, i više puta je dolazilo do razmene vatre između sirijskih i turskih vojnika. U tim čarkama je bilo i mrtvih, a danas su "pobunjenici" koje podržavaju Turci čak i gađali ruske avione raketnim bacačima koje do sada nisu imali u svom arsenalu, a za koje se pretpostavlja da su ih dobili od svojih saveznika.

Građanski sukob u Siriji traje od 2011. godine. 2014. godine počela je vojna intervencija Sjedinjenih Američkih Država i njenih saveznika koji svoje operacije protiv IS regionu sprovode bez poziva Damaska i odobrenja Ujedinjenih nacija. Vašington podržava tzv. umerenu opoziciju i zalaže se za smenu vlasti u Siriji. Rusija, sa svoje strane, na poziv lidera države Bašara Asada, od 2015. godine sprovodi vojnu operaciju u bliskoj saradnji sa vladinim trupama. Moskva je 2017. objavila o porazu IS  i početku povlačenja svojih jedinica sa teritorije Sirije.

Krajem 2017. godine objavljena je pobeda nad terorističkom grupom IS u Siriji i Iraku. U nekim delovima zemlje nastavlja se čišćenje terorista. Trenutno su u prvom planu političko rešavanje krize, obnova Sirije i povratak izbeglica.

Dešavanja u Siriji, Iraku i Jemenu možete pratiti OVDE.

Pogledajte rezultate
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.