Izvor: B92, 17.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"OVK kupovao oružje od oficira VJ"

Hag -- Bivši američki diplomata i šef američke posmatračke misije na Kosovu Šon Berns svedočio je pred Haškim tribunalom.

On je rekao da mu je tokom sukoba na Kosovu vođa OVK Rustem Mustafa, zvani Remi, rekao da kupuje oružje od jednog pukovnika Vojske Jugoslavije u Nišu. Berns svedoči na suđenju tadašnjem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću i petorici saoptuženih za zločine nad kosovskim Albancima.

"Vođa OVK u području Podujeva, komandant Remi, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao mi je da povremeno kupuje oružje od jednog pukovnika VJ iz Niša i da mu kamioni VJ to oružje noću donose na njegove položaje", izjavio je Berns, potvrđujući da je OVK neprekidno dovlačila oružje i iz Albanije.

Tokom unakrsnog ispitivanja, branilac optuženog Sretena Lukića, Dejan Ivetić, pozivajući se na dokumente Državne bezbednosti Srbije, koja je "pratila Bernsa", tvrdio je da je Berns u februaru 1999, posle susreta sa vođama OVK u selima Krajmirovce i Sedlare, izvršio smotru brigade OVK.

On tvrdi da je Berns tada obećao da će kosovski Albanci dobiti sve što im je obećano, bez obzira na protivljenje srpske delegacije na pregovorima u Parizu, koji su bili u toku.

"Ne sećam se toga. Mi Albancima nismo ništa obećali, a naš glavni posrednik Kristofer Hil pokušavao je da ih ubedi da prihvate širu autonomiju u sastavu Srbije, odnosno SRJ... To je bila i suština skupa u Rambujeu", odgovorio je Berns.

Lukićev branilac tvrdio je, oslanjajući se na isti izvor, i da je Berns u decembru 1998, preko svog prevodioca, oficiru OVK Bardulju Mahmutiju preneo "poruku Vašingtona" da OVK mora da osudi ubistvo jednog policajca i "unapredi imidž", jer će u suprotnom "generalu Vesliju Klarku biti teško da opravda bombardovanje".

"Ne sećam se toga. Imao sam kontakte sa Mahmutijem, ali samo preko mobilnog telefona i razgovarali smo na srpskom jeziku... Vlada SAD je tada bila snažno angažovana na iznalaženju političkog rešenja...", rekao je on. "Poslednje što je Klintonova administracija tada želela je bio novi sukob na Balkanu i još nevolja sa Srbijom... Nikada nismo želeli ni da bombardujemo i hteli smo sve da učinimo da se to izbegne", predočio je Berns.

Zajedno sa Milutinovićem i Lukićem, za progon kosovskih Albanaca u prvih šest meseci 1999. optuženi su i Nikola Šainović, Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković i Vladimir Lazarević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.