OTVORILI VATRU IZ TEŠKOG NAORUŽANJA! Hitno se oglasio Entoni Blinken

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Apr.2023, 14:19

OTVORILI VATRU IZ TEŠKOG NAORUŽANJA! Hitno se oglasio Entoni Blinken

Blinken je naveo da je do ovakve situacije došlo zbog toga što se neke snage u Sudanu ''možda bore protiv napretka''.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da je situacija u Sudanu ''krhka'', ali da i dalje postoji šansa da se kompletira proces prelaska na vladu koju predvode civili.

On je naveo da je do ovakve situacije došlo zbog toga što se neke snage u Sudanu ''možda bore protiv napretka'', preneo je Rojters.

Ranije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << danas u Kartumu čula se jaka paljba kada su izbili sukobi između sudanske vojske i paravojnih snaga, a sukobi su izbili i u severnom sudanskom gradu Merove.

Sudanska paravojna formacija pod nazivom Snage za brze akcije (RSF) je saopštila da je preuzela kontrolu nad predsedničkom palatom, rezidencijom načelnika vojske i međunarodnim aerodromom u glavnom gradu Kartumu.

RSF su saopštile da je zvanična sudanska vojska opkolila jednu od njihovih baza i otvorila vatru iz teškog naoružanja, dok je iz regularne vojske saopšteno da su pokreti RSF bili bez koordinacije i nezakoniti.

Političke stranke sudana, koje su potpisale početni ugovor o podeli vlasti pozvale su danas državnu armiju i RSF, sa kojima je ugovor potpisan, da prekinu međusobna neprijateljstva.

Kako navodi Bi-Bi-Si, u okviru tog ugovora bilo je predviđeno da RSF bude integrisana u regularnu vojsku.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.