OTKOPANE RATNE SEKIRE: Britanci odbili da zvaničnicima EU dodele diplomatski status

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jan.2021, 14:54

OTKOPANE RATNE SEKIRE: Britanci odbili da zvaničnicima EU dodele diplomatski status

Ova odluka bi mogla da se shvati kao uvreda posle Bregzita

Velika Britanija rizikuje da započne novi sukob sa Evropskom unijom nakon odbijanja da dodeli puni diplomatski status Žou Valeu de Almeidi, predstavniku EU u Velikoj Britaniji, koji se tradicionalno dodeljuje ambasadorima.

Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije odbilo je da dodeli status ambasadoru EU koji bi mu proširio privilegije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i imunitet prema Bečkoj konvenciji, jer ne želi da stvori presedan da se međunarodno telo tretira kao nacionalna država.

Ova odluka bi mogla da se shvati kao uvreda nakon Bregzita, jer predstavlja kontrast između Velike Britanije i ostalih 142 zemalja koje imaju diplomatske odnose sa blokom, gde EU ima predstavnike koji se tretiraju na isti način kao i ambasadori.

Iako EU nije javno kritikovala Veliku Britaniju zbog te situacije, njen visoki predstavnik za spoljne poslove Žozep Borel poslao je pismo britanskom ministru spoljnih poslova Dominiku Rabu u kojem izražava "ozbiljnu zabrinutost".

UK resists EU’s demand to grant full diplomatic statushttps://t.co/opajw1eTS1 pic.twitter.com/Lbe5MH2Ufb

— TVC News (@tvcnewsng) January 21, 2021

Ako se ovo pitanje ne reši, prvi sastanak nakon Bregzita između Velike Britanije i EU zakazan za ponedeljak će se naći u ćorsokaku.

EU je zabrinuta da bi, ako Velika Britanija ne promeni svoj pristup, zemlje koje imaju sporne odnose sa blokom mogle slediti njihov primer i promeniti način na koje tretiraju ambasadore EU.

Portparol kancelarije za međunarodne odnose ipak uverava da će se situacija rešiti jer će se razgovori o budućem donosu Velike Britanije i EU tek voditi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

RT: Velika Britanija rizikuje da pokrene diplomatski spor nakon što je odbila da zvaničniku EU dodeli puni diplomatski status

Izvor: Vostok.rs, 21.Jan.2021

Velika Britanija rizikuje da pokrene diplomatski spor sa Evropskom unijom, nakon što je odbila da dodeli puni diplomatski status Žou Valeu de Almeidi, predstavniku EU u Velikoj Britaniji, što se tradicionalno dodeljuje ambasadorima. Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije odbilo je da dodeli...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.