OSVETIĆEMO FAHRIZADEA: Ruhani se poverio svetskom lideru, otkrio dalje korake Irana

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Dec.2020, 11:22

"OSVETIĆEMO FAHRIZADEA": Ruhani se poverio svetskom lideru, otkrio dalje korake Irana

Iranski predsednik se dotakao i pitanja nuklearnog sporazuma

Iranski predsednik Hasan Ruhani rekao je u četvrtak u telefonskom pozivu sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom da Teheran zadržava pravo da odgovori "blagovremeno" na atentat na nuklearnog naučnika Mohsena Fahrizadea.

Iransko predsedništvo je u izjavi izjavilo da je Ruhani smatra Izrael odgovornim za atentat na istaknutog nuklearnog naučnika, u "gnusnom zločinu i nehumanoj akciji".
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
- Nema sumnje da je ubistvo iranskog naučnika dokaz nemoći istinskih neprijatelja iranskog naroda, a osveta protiv ovog velikog mučenika za počinioce ovog atentata obaveza je iranske vlade - stoji u izjavi.

Ruhani se zahvalio Erdoganu na solidarnosti Turske s iranskim narodom i osudi atentata na Fahrizadea, dodajući da je Teheranu sasvim jasno ko je odgovoran za napad i kako se atentat dogodio.

Ruhani je rekao da je Fahrizade, koji se smatrao ključnom figurom nuklearnog programa Teherana, proveo poslednje mesece svog života boreći se protiv koronavirusa, dovršavajući istraživanje i proizvodnju medicinskih uređaja i testova za dijagnozu epidemije.

Ruhani se dotakao i nuklearnog sporazuma zaključenog između Irana i P5 + 1 grupe, 2015. godine i posvetio posebnu pažnju izjavama pretpostavljenog pobednika na američkim predsedničkim izborima Džoa Bajdena u vezi sa njegovom spremnošću da se vrati ovom poslu iz kojeg se administracija Donalda Trampa povukla.

Ruhani je rekao da je Iran više puta potvrdio da će se pridržavati nuklearnog sporazuma ako se i ostale strane pridržavaju svojih odgovornosti, izrazivši nadu da će "nova američka administracija izvući pouke iz grešaka trenutne administracije".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.