Izvor: B92, 25.Jan.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"OSLOBODILACKA NARODNA ARMIJA" PREUZELA ODGOVORNOST ZA NAPAD

Odgovornost za oruzani napad na policijsku stanicu u makedonskom selu Tearce, u kojem je jedan policajac ubijen, a trojica ranjena, preuzela je albanska organizacija koja sebe naziva Oslobodilacka narodna armija. U MUP Makedonije kao i u redakciju skopskog dnevnog lista "Dnevnik" u sredu uvece je stigao faksimil pisma, koji u zaglavlju ima amblem UCK. U pismu stoji da je "tim specijalne jedinice 22. januara izveo akciju protiv makedonskih okupatora, koristeci rucni bacac i automatsko oruzje". >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Takodje se navodi da "napad na policijsku stanicu predstavlja najavu novih akcija". Jos neke detalje iz ove poruke je za B 92 preneo glavni i odgovorni urednik skopskog "Dnevnika" Branko Gerovski. "Uniforma makedonskih okupatora bice cilj napada sve dok se ne oslobodi albanski narod", kaze se u ovom pismu. "Pozivaju se policajci da se vrate svojim familijama i da zaludno ne daju zivot za iluzorne makedonske planove za dominaciju nad albanskom vecinom u Makedoniji" dodaje se u pismu, kaze Gerovski, i dodaje da njegova redakcija pokusava uporno ceo dan da od ministarke unutrasnjih poslova Dimovske dobije neku izjavu, objasnjenje, neki njihov stav prema ovome i mozda informaciju ko je autor saopstenja".

Od demilitarizacije, u julu 1999. godine, ovo je prvi put da se, povodom nekog napada na policiju u Makedoniji, oglasava i preuzima odgovornost zvanicno rasformirana OVK. Na faksimilu je zabelezeno da je upuceno iz Nemacke. Skopski novinari su, medjutim, pokusavajuci da utvrde vlasnika, dobijali objasnjenje da zovu pogresan broj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.