Izvor: B92, 31.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"OPTUZBE BI MOGLE BITI DOKAZANE SVEDOCENJEM JEDNOG SVEDOKA"

Hag -- Optuzbe protiv Slobodana Milosevica mozda bi mogle biti dokazane svedocenjem samo jednog svedoka iz njegovog najblizeg okruzenja, izjavio je u petak tuzilac Dzefri Najs. Medjutim, kako javlja specijalni izvestac Radija B92 iz Haga Ljubica Gojgic, izgleda da takvog svedoka Tuzilastvo jos nema. "Tokom jednocasovnog izlaganja Najsa receno je da sto su ljudi blizi optuzenom, to je teze do njih doci. Najs je cak podsetio Sudsko vece da se u pojedinim pravnim sistemima u svetu taj problem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prevazilazi tako sto bi "svedoci bili nasilno dovuceni da daju svoje iskaze pre sudom". Tuzilastvo ce mozda tako nesto predloziti Sudu, reko je Najs. On se pozalio i na vremenska ogranicenja procesa, rekavsi da ce do kraja jula, kada bi trebalo da bude zavrseno izvodjenje dokaza protiv Slobodana Milosevica po optuznici za Kosovo, Tuzilastvo sudu predstaviti tek polovinu tih dokaza, tako da bi od velike pomoci bilo kada bi taj rok bio pomeren na oktobar.

Tuzilastvo je objavilo i spisak svedoka koji ce se pojaviti pre letnje pauze. Na tom spisku je 7 zasticenih svedoka, od kojih ce bar 2 govoriti o dogadjajima na Kosovu, ali i u Hrvatskoj. Neki svedoci imace posebne mere zastite, sto ukljucuje i njihovo svedocenje direktnim linkom iz Pristine. Na listi svedoka Tuzilastva se nalaze i "insajderi", eksperti za vojsku, policiju i ustavna pitanja, ako i finansijski strucnjak koji ce govoriti o materijalnoj osnovi operacija na Kosovu, u Hrvatskoj i Bosni. Do 26. jula, protiv Milosevica ce svedociti i Azem Vlasi, Vilijam Voker, Knut Volebek i Klaus Nauman, predstavnik Vojnog komiteta NATO u vreme rata na Kosovu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.