OMV do 2040. vezan ugovorom za Gazprom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2022, 10:18

OMV do 2040. vezan ugovorom za Gazprom

Austrijski naftni koncern OMV do 2040. godine je vezan ugovorom za Gazprom koji predviđa obavezu plaćanja iako se više ništa ne želi uvoziti, tako da embargo na ruski gas može skupo da košta ovu kompaniju. Pre četiri godine svečano je u bečkoj palati Hofburg proslavljena 50-ta godišnjica isporuke ruskog gasa Austriji.

A tu svečanost OMV je iskoristio da produži ugovor o kupovini ruskog gasa do 2040. godine.

Tada je dogovorena isporuka od šest milijardi kubnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << metara godišnje, što je prema sadašnjoj ceni vrednost od oko šest milijardi evra.

Pre dve godine je OMV potpisao ugovor o istoj količini za potrošače u Nemačkoj, ovaj put samo do 2032. godine.

U oba slučaja radi se o sporazumu po međunarodno uobičajenim uslovima "uzmi ili plati".

To znači da se kompanija obavezala da plaća iako ne bude želela da uzima gas.

Pošto OMV do tada nije ulazila u tako dugoročne ugovore sa Gazpromom, dobila je dobru cenu.

Sada se OMV, u čijoj vlasničkoj strukturi sa 31 odsto učestvuje država Austrija, nalazi se sada pred problemom, jer EU želi, iz političkih razloga do 2027. da potpuno odustane od uvoza ruskog gasa.

Novi direktor OMV Alfred Štern ukazao je ranije da ti sporazumi ne mogu lako da se raskinu.

Parlamentarna stranka NEOS postavila je poslaničko pitanje Ministarstvu finansija kako bi saznala koliki je rizik sporazuma sa Gazprom po OMV, pošto se procenjuje da bi raskidanje ugovora moglo mnogo da košta koncern.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Embargo na ruski gas najviše će koštati austrijski OMV

Izvor: Capital.ba, 17.Maj.2022

BEČ – Embargo na ruski gas mogao bi skupo koštati austrijski naftni koncern OMV jer je vezan za Gazpromom ugovorom do 2040. godine. Foto: EPA Ovaj ugovor propisuje obvezu plaćanja čak i ako uvoz prestane. Prije četiri godine u palati Hofburg u Beču svečano je proslavljena 50. godišnjica isporuke...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.