OHR će ostati u BiH dok vlada ne ispuni uslove

Izvor: Southeast European Times, 27.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OHR će ostati u BiH dok vlada ne ispuni uslove

Završavajući dvodnevni sastanak u Sarajevu, politički direktori Saveta za implementaciju mira naglasili su da samo potpuno ispunjavanje dogovorenih ciljeva i uslova može da dovede do okončanja mandata OHR u BiH.

27/06/2008

Antonio Prlenda za Southeast European Times iz Sarajeva -- 27/06/08

Politički direktori Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira (PIC) odlučili su ove nedlje u Sarajevu da će Kancelarija visokog predstavnika (OHR) ostati u Bosni >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << i Hercegovini (BiH) sve dok zemlja ne ispuni svih pet ciljeva i dva uslova određena na sastanku PIC-a 27. februara u Briselu.

Završavajući svoju dvodnevnu sednicu u sredu (25. jun) u Sarajevu, politički direktori naglasili su da je potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) pre dve nedlje ispunjen prvi od dva uslova za pretvaranje OHR-a u Kancelariju specijalnog predstavnika Evropske unije (EUSR). Međutim, oni su u zajedničkom kominikeu pozvali političke lidere u BiH da ispune preostale kriterijume.

U tom smislu, vlada mora da reši problem državne imovine i nepokretne imovine u vlasništvu vojske. Ona tek treba pravno da definiše status Distrikta Brčko, kako bi završila proces dodele statusa Brčkom. Kada je u pitanju fiskalna održivost, uspostavljanje Fiskalnog saveta je obavezno. Vlada pored toga mora da usvoji nacionalni program u vezi sa ratnim zločinima da bi učvrstila vladavinu zakona.

Upravni odbor PIC-a takođe je ponovio potrebu da vlada ispuni drugi uslov da bi dobila pozitivnu procenu PIC-a o situaciji u BiH, potpunim pridržavanjem Dejtonskog sporazuma i izbegavanjem bilo kakvih zapaljivih postupaka.

Ruska delegacija je odbila da potpiše kominike zato što je insistirala na fiksnom datumu za okončanje mandata OHR.

"Drugi članovi PIC-a nisu mogli da prihvate [ruski] zahtev, jer bi on bio suprotan celokupnoj filozofiji, koja je zasnovana na rezultatima, a ne na vremenu", izjavio je kasnije visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak.

Međutim, neki delovi vlasti traže neodložno ukidanje OHR. Premijer BiH Nikola Špirić rekao je na sastanku PIC da "oni koji pozivaju na dalje postojanje OHR u BiH ne priznaju kredibilitet domaćih institucija".

Član Predsedništva BiH Haris Silajdžić, lider Stranke za BiH, naglasio je da se većina njegovih kolega stranačkih lidera koji su prisustvovali sastanku usprotivila ukidanju OHR u ovom trenutku. Članovi PIC i predstavnici institucija BiH jednoglasno kažu da je ustavna reforma neopdhodna i da će aktivnosti te vrste početi posle lokalnih izbora u oktobru.

"Međutim, nisam za veštačko povezivanje mandata OHR sa novim ustavom", naglasio je Lajčak. On je dodao da će sledeći sastanak političkih direktora PIC biti održan u Sarajevu u novembru.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.