OGLASILE SE SIRENE I PODIGNUTI AVIONI: Kina i Tajvan ulaze u vojni sukob?

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jun.2023, 09:48

OGLASILE SE SIRENE I PODIGNUTI AVIONI: Kina i Tajvan ulaze u vojni sukob?

Situacija na korak od velike eskalacije.

U tajvanskim vazduhoplovnim snagama danas je dat signal za uzbunu nakon što je detektovano da je 10 kineskih ratnih aviona prešlo srednju liniju iznad Tajvanskog moreuza, a četiri kineska ratna broda primećena u patrolama u istom području, saopšteno je iz tajvanskog ministarstva odbrane.    

To je drugi put za manje od nedelju dana da Tajvan saopštava o kineskim vojnim aktivnostima, nakon što je u četvrtak 37 >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kineskih borbenih aviona ušlo u sferu dejstvovanja tajvanske PVO, a potom se udaljilo prema zapadnom Pacifiku, prenosi Rojters. 

Tajvansko ministarstvo odbrane je u kratkom saopštenju potvrdilo da je detektovalo 24 kineska borbena aviona među kojima su bili i lovci J-10, J-11, J-16 i Su-30, kao i kao bombarderi H-6, navodeći da je 10 kineskih vojnih letelica prešlo srednju liniju Tajvanskog moreuza koji razdvaja dve strane i služi kao nezvanična barijera koju Kina ne priznaje i često je narušava.    

Tajvanska vojska je podigla svoje borbene avione, pokrenula ratne brodove i stavila u stanje pripravnosti svoje kopnene PVO sisteme. 

Kina, koja Tajvan smatra svojom teritorijom, tokom protekle tri godine redovno šalje svoje vazduhoplovne snage u misije nadomak ostrva, ne narušavajući tajvanski vazdušni prostor, navodi Rojters.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.