OECD predviđa pad slovenačke privrede od 7,8 odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jun.2020, 10:31

OECD predviđa pad slovenačke privrede od 7,8 odsto

Slovenački bruto domaći proizvod (BDP) bi ove godine, zbog korona krize, mogao da padne za 7,8 posto, prema proceni Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Prema ažuriranim procenama OECD-a, objavljenim u sredu, privreda Slovenije bi u slučaju drugog talasa epidemije Kovid-19 na jesen, mogla da padne za 9,1 posto ove godine, prenosi portal Seebiz.

Ako drugog talasa zaraze ne bude, OECD prognozira Sloveniji rast u idućoj godini od 4,5 posto, te >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rast od samo 1,5 procenata u slučaju povampirenja epidemije.

Takođe, u zavisnosti od toga da li će biti drugog talasa ili ne, OECD prognozira da će stopa nezaposlenosti u Sloveniji iznositi 6,4 ili 6,9 posto ove godine, a naredne 5,4, odnosno 8,1 procenata.

Što se tiče inflacije, OECD procenjuje da će ona u Sloveniji ove godine iznositi jedan posto, a iduće između 1,7 i dva posto.

OECD navodi da je slovenačka vlada do sada donela fiskalne mere za ublažavanje ekonomskih posledica pandemije u ukupnoj vrednosti 4,5 posto BDP-a, ali da su potrebne i dodatne mere za osiguranje dugoročne održivosti privrednog razvoja u novim uslovima.

Pri tome, posebno upozorava na potrebu rešavanja dugoročne, odnosno trajne nezaposlenosti, i potrebu smanjivanja vlasničkog portfelja države u privredi, koji OECD smatra previsokim.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Pad slovenačke privrede od 7,8 odsto

Izvor: B92, 11.Jun.2020

Ljubljana -- Slovenački bruto domaći proizvod (BDP) bi ove godine, zbog korona krize, mogao da padne za 7,8 posto...Prema proceni Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) objavljenoj u sredu, privreda Slovenije bi u slučaju drugog talasa epidemije Kovid-19 na jesen, mogla da padne za 9,1...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.