OEBS: Potrebne mere za zaštitu novinara

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Nov.2014, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS: Potrebne mere za zaštitu novinara

Predstavnik OEBS za slobodu medija Dunja Mijatović ocenila je danas da su zaštita novinara i praksa da napadači na njih ostaju nekažnjeni danas najveći izazovi kada je reč o slobodi medija.

ona je, u govoru na godišnjoj konferenciji Evropske novinarske federacije (EFJ), podsetila da je u Moskvi 1991.OEBS dogovorio usvajanje mera u cilju zaštite novinara u opasnim misijama, posebno u oružanim konfliktima.

Mijatović je, kako se navodi u saopštenju, istakla da >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << su, više od dve decenije od tog sastanka, novinari u regionu OEBS još nebezbedniji i da je neophodno preduzeti efektivne korake u zaustavljanju pogoršavanja bezbednosti novinara.

“Svi znamo da su aktuelni napori u obezbeđenju sigurnosti pripadnicima medija nedovoljni”, konstatovala je ona ističući da raste broj napada na novinare i da prevladava nekažnjivost. U svom govoru Mijatović je ukazala da je Rusiji od 1992. ubijeno 56 novinar i da u većini slučajeva nije bilo hapšenja.

Obaveza je svih država da pokažu političku volju za zaštitom novinara rekla je ona i pozvala vlasti u Rusiji da pokažu dokaz da postoji volja za obustavljanjem nekažnjivosti.

Mijatović je takođe ukazala na rastući uticaj državnih medija u Rusiji i fenomem propagande koji, kako je istakla predstavlja pretnju po profesiju novinarstva.

Po njenim rečima propaganda danas liči na onu iz najgoreg vremena Hladnog rata, a istorija ponavlja kao farsa.

"Ruska televizija je puna dezinformacija, podržanih lažnim izjavama i video snimcima sa Jutjuba," ocenila je Mijatović koja se tokom posete sastala sa predstavnicima civilnog društva i novinarima nezavisnih medija.

Ona smatra da nacionalne profesionalne novinarske organizacije i regulatorna tela treba da analiziraju stanje novinarstva u Rusiji.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.