ODNOSI MAKEDONIJE I SRBIJE VAŽNI ZA STABILNOST REGIONA

Izvor: Kurir, 09.Jul.2010, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ODNOSI MAKEDONIJE I SRBIJE VAŽNI ZA STABILNOST REGIONA

SKOPLJE - Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je, posle susreta s predsednikom Sobranja Makedonije Trajkom Veljanovskim, da od međusobnih

SKOPLJE - Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je, posle susreta s predsednikom Sobranja Makedonije Trajkom Veljanovskim, da od međusobnih odnosa Srbije i Makedonije zavise stabilnost regiona i dalji koraci dveju država ka evropskim integracijama, jer obe zemlje imaju zajedničke >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << evropske vrednosti.

"Predsednik Sobranja i ja smo konstatovali da je uloga parlamenata u daljem produbljivanju boljih bilateralnih odnosa Makedonije i Srbije izuzetno značajna i da je neuporedivo veća potencijalna mogućnost za saradnju nego što su pitanja oko kojih nemamo identičan stav", naglasila je Đukić-Dejanović u izjavi novinarima u Skoplju.

Veljanovski i Đukić-Dejanović istakli su, u razgovoru, značaj poštovanje principa reciprociteta između dve države.

Đukić-Dejanović je rekla da je pitanje reciprociteta, kada su u pitanju prava građana Makedonije u Srbiji i prava građana Srbije u Makedoniji, od izuzetnog značaja, a da pitanje opredeljenja verskih i svih građanskih sloboda predstavlja važan segment u razvoju bilateralnih odnosa.

Prema njenim rečima, uz "emotivnu i lokacijsku bliskost, razvoj ekonomskih odnosa biće dalji podsticaj i za druge teme", a kako je ocenila, u razgovorima koji predstoje - sa predsednikom Makedonije Đorđom Ivanovim, biće izneto još konkretnih ideja za dalju saradnju.

Đukić-Dejanović je rekla da Srbija i Makedonija, kao susedne države istog regiona, međusobnim rešavanjem svih pitanja i podizanje, pre svega, ekonomske saradnje na viši nivo, ali i kulturne i parlamentarne doprinose stabilizaciji regiona.

Predsednica Skupštine Srbije upisala je, posle susreta sa Veljanovskim, u knjigu utisaka u Sobranju da je "uverena da je intenziviranje parlamentarne saradnje Srbije i Makedonije izuzetno značajno za dalji razvoj bilateralnih odnosa dveju država, kao i da će svi susreti i razgovori biti podsticaj tom razvoju".

Posetu Skoplju predsednica srpske Skupštine završiće razgovorom sa predsednikom Makedonije.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.