O zemlji pice, espresa, mode, vina

Izvor: Politika, 05.Mar.2012, 10:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O zemlji pice, espresa, mode, vina

„Dani Italije” – manifestacija posvećena svemu što čini duh ove zemlje – završena jučerašnjim programom o „Vespi”, sirevima, pršuti, vinu, fudbalu, muzici, espresu

Kada se rodi dete, u Italiji je bio običaj da ga roditelji donesu na pijacu i smeste pored cveća. Tog dana slavilo se njegovo rođenje tako što niko nije kupovao proizvode izložene na tezgama. Građani su prilazili detetu, želeći mu sreću i zdravlje, i kupovali po cvet. Ovo je jedan mali deo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tradicije italijanskog naroda o kome je pričala i pevala Kristina Santoćiko. Mlada umetnica je svirala na gitari najpoznatije pesme nastale u zemlji u obliku čizme i doprinela da manifestacija „Dani Italije” protekne u igri i raspevanosti.

A u holu tržnog centra „Delta siti”, za tri dana su nastupili mnogi umetnici, kreatori, koreografi i zabavljači, koji su publici preneli duh ovog veselog naroda.

Prikazana je izložba starih i retkih modela „vespi”, prepoznatljivog i autentičnog italijanskog brenda koji voli ceo svet. Kreatorke Jelena Malešević, Jelena Šabić i Ljuba Sikimić spretnim rukama su napravile kostime inspirisane bojama zastave ove zemlje.

Manifestacija vođena pod parolom „Čizma glamur čuva” imala je bogat program i za mališane.

– Klinci su uživali u interaktivnoj predstavi „Leonardo da Vinči”, a potom su s roditeljima gledali inserte iz kultnih italijanskih filmova. Posetio nas je i stilista Srđan Šveljo, koji je održao predavanje o najnovijim dešavanjima u svetu mode i milanskim modnim revijama – kaže Mirjana Vojnović, menadžer firme „Saund rej”, pod čijom produkcijom je uspešno protekla manifestacija.

Događaj nije mogao proteći i bez slasne kuhinje. Posetioci su mogli da probaju čuvene pice i italijansku kafu. Govorilo se i o receptima, nezaobilaznim začinima njihove kuhinje, tradicionalnim špagetima...

Glumac Željko Aleksić začinio je jučerašnji dan. U monodrami „Špageti i Pavaroti” imitirao je slavnog operskog pevača Pavarotija, pričao o pršuti, siru i vinu. Raspravljalo se o tajnama dobrog italijanskog espresa i poznatih kulinarskih recepata.

Za svakoga se moglo naći ponešto iz Italije. Muškarcima je pažnju privukao crveni „ferari” izložen u holu „Delta sitija”, a rado su se uključivali i u priče o najboljim fudbalskim klubovima.

Pripadnice lepšeg pola pazarile su venecijanske maske za 1.500 dinara, a u buticima italijanskih brendova očekivalo ih je sniženje od deset do 30 odsto. Povoljnija je bila i espreso kafa, a pilo se i vino „Santa Kristina”.

Frančesko Tulijani došao je iz Rima u dvonedeljnu posetu, a vikend je proveo upoznavajući i svoju zemlju.

– Uživao sam u obilascima prelepih krajeva Beograda, a nisam ni slutio da ću završiti na događaju posvećenom mojoj zemlji. Italijani mnogo vole Srbiju, a sad sam srećniji jer znam da je to obostrano. Verujte da mnoge priče o običajima i kulturi moje zemlje nisam znao do sada. Program je zanimljiv i edukativan. O ovome ću pričati kada se vratim u Rim. Čak sam se i fotografisao pored jedne stare „vespe”. U Italiji ih imaju gotovo svi. Ja imam dve. Kod nas je običaj da „vespom” idemo na picu i espreso, a potom uz sir i vino slušamo muziku ili gledamo fudbal – kaže Frančesko i priznaje da mu je od espresa možda i milija naša rakija.

„Dani Italije” i sledeće godine okupiće ljubitelje manira, kulture, brendova, kuhinje i mode, ali i sve koji žele da nauče nešto više o ovoj zemlji.

LJ. Perović

objavljeno: 05.03.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.