O umetnosti razgovora i hrane u užičkom Reflektoru

Izvor: RTS, 22.Avg.2019, 10:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O umetnosti razgovora i hrane u užičkom "Reflektoru"

U galeriji "Reflektor" u Užicu, otvorene su samostalne izložbe Nine Milivojević i Nikole Radosavljevića, afirmisanih mladih umetnika rođenih u Užicu.
Za prvo predstavljanje sugrađanima Nina Milivojević  je za samostalnu izložbu izabrala radove koji predstavljaju njeno istraživanje odnosa prema hrani, sa dve nove slike nastale nakon master studija.

Milivojevićeva je učesnica brojnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << grupnih izložbi širom Srbije, a samostalnom izložbom se pre Užica predstavila u Novom Sadu i Beogradu:
"U crtačkom smislu se bavim više stvarima koje su nekog dnevničkog formata svakodnevnih utisaka, a kroz slike se bavim time kakav čovek ima odnos prema slatkišu, ili nekoj slatkoj hrani primamljivog izgleda i ukusa."
Izložba Nikole Radosavljevića "Počnite da paničite" deo je velikog ciklusa različitih skulptura, videa i objekata pod nazivom "Moramo da razgovaramo", započetog pre četiri godine umetničkom knjigom "Sveta porodica".
"Izložba koja je premijerno izvedena večeras u galeriji ‘Reflektor’ tiče se pokušaja da se uspostavi dijalog sa pojedincem i da se detektuje mesto u kome pojedinac želi da odbrani neka svoja lična svojstva i lične interese", objašnjava Nikola. "Izložba je poliptihalnog formata, odnosno sastoji se od radova koji se mogu čitati zajedno kao celina, samim tim kreiran je ambijent jednog intimnog prostora, a takođe radovi se mogu čitati odvojeno i dati su publici na nekakvo potpuno slobodno čitanje."
I to je pet novih radova dopisanih u umetničku knjigu "Sveta porodica", izlaganoj i nagrađivanoj više puta širom sveta.
Već 18 nagrada i priznanja iz oblasti crteža i grafike je iza Nikole Radosavljevića, koji u septembru brani doktorsku disertaciju. Učestvovao je na više od 150 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a priredio je trideset samostalnih.
Godine 2016, po izboru urednika rubrike magazina "El", svrstan je među 39 najuspešnijih mladih ljudi u zemlji u oblasti vizuelnih umetnosti. Obe izložbe u galeriji "Reflektor" biće otvorene  do kraja avgusta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.