Izvor: B92, 26.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O mučenju i ubijanju u Čelopeku

Beograd -- Na suđenju za zločine u Zvorniku, svedok pod pseudonimom "Pet" svedočio o mučenju, zlostavljanju i ubijanju Muslimana u Čelopeku.

Zaštićeni svedok je pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu ispričao da je krajem maja 1992. godine bio u grupi muškaraca koja je umesto na razmenu odvedena u Dom kulture u Čelopeku, gde su po optužnici pripadnici jedinice "Žute ose" ubili najmanje 19 iz grupe od 163 zlostavljana Muslimana iz sela Divič.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
On je posvedočio da je za oko mesec tamo ubijeno više od 20 ljudi, da su bili zaklani ili ubijeni iz vatrenog oružja i da su u Domu kulture bili optuženi Ivan Korać i Dragan Slavković, koje je tada znao po nadimcima "Zoks" i "Toro", kao i izvesni "Pufta".

Zaštićeni svedok je rekao da su "Zoks", "Toro", "Pufta" zarobljenike u Čelopeku seksualno zlostavljali, terali da se među sobom biju, a "Pufta" je nožem obeležavao zarobljenike po čelu ili leđima.

Dodao je da su tela ubijenih tovarili u kamione, a da je on sa oko 80 preživelih krajem juna odveden u zgradu "Novi izvor" u Zvorniku, a odatle u logor u Batkovcu gde je ostao oko godinu dana, kada je došlo do razmene.

Optuženi predsednik "privremene vlade" Zvornika Branko Grujić i komandant Teritorijalne odbrane Branko Popović odbacili su krivicu za prisilno iseljavanje 1.822 Muslimana iz sela Kozluk i Skočić 26. juna 1992. godine.

Oni su na početku suđenja, 28. novembra 2005. godine, negirali su da su znali, ali da nisu sprečili zločine u Domu kulture u mestu Čelopek, u maju i junu 1992. godine.

Optuženi pripadnici "Žutih osa" Slavković, Korać i Siniša Filipović negirali su izvršenje zločina, dok se Dragutin Dragičević brani ćutanjem.

Suđenje pred većem predsedavajuće Tatjane Vuković nastavlja se sutra u 9.30 u zgradi Specijalnog suda u Beogradu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.