O izjavi Skota i u Skupštini Srbije

Izvor: B92, 16.Okt.2018, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O izjavi Skota i u Skupštini Srbije

Beograd -- Poslanici Skupštine Srbije, pre nastavka sednice, postavljali pitanja predstavnicima vlasti. Najviše iz interesovala reakcija na izjavu američkog ambasadora.

Podsetimo, američki ambsador u Beogradu Kajl Skot je rekao da Kosovo nije "takozvana država", već "nezavisna i suverena zemlja".

Poslanik SRS Aleksandar Šešelj pita da li je moguće da se narodni poslanici "prave mrtvi" i pričaju o migratornim pticama i slepim miševima, dok se u drugim parlamentima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << govori o Kosovu i Metohiji i korekciji granica.

Šešelj je naveo da su u Evropskom parlamentu podneti amandmani da se ne isključuje korekcija granica i razmena teritorija kao ishod dijaloga Beograda i Prištine.

On je pitao predsednika Srbije Aleksandra Vučića na osnovu koje norme je vlastan da odlučuje o razmeni teritorija, budući da je, kaže, kao predsednik položio zakletvu da će čuvati teritorijalni integritet i suverenitet.

Šešelj je pitao Vladu Srbije i kako je moguće da je izjava ambasadora Skota o Kosovu prošla neopaženo. "Mogu da razumem da SAD nisu kao ostale države, ne moze se očekivati da se protera ambasador, ali da li je moguće da ne možemo da pošaljemo protestnu notu, a mogli smo da šaljemo za mnogo manje stvari", rekao je Šešelj.

I Đorđe Komlenski poslanik Pokreta socijalista je reagovao na izjavu američkog ambasadora, te upitao ministarstvo spoljnih poslova šta će preduzeti zbog njegove izjave.

“Moje pitanje je šta će po ovom jednom u nizu incidenata koje je učinio Kajl Skot kao ambasador SAD biti preduzeto. Ovo je jedno od najflagrantnijih kršenja diplomatskih običaja i ponižavanja Srbije od strane ambasadora. Očekujemo da ministarstvo reaguje na odgovarajući način i nadam se da neće čekati zakonski rok da dostave odgovor na ovo poslaničko pitanje", rekao je Komlenski.

Poslanik Nove Srbije - Pokret za spas Srbije Đorđe Vukadinović postavio je pitanje o jedinstvu u Vladi Srbije, rekavši da ministri vode polemiku na važne međunarodne teme i pozvao premijerku Anu Brnabić da smeni jednog od "zavađenih" ministara - Zoranu Mihajlović ili Aleksandra Vulina.

Vukadinović je takođe osudio izjavu ambasadora Skota.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.