O ćirilici da odluči Ustavni sud?

Izvor: B92, 03.Jul.2014, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O ćirilici da odluči Ustavni sud?

Zagreb -- Predsednik Odbora za Ustav hrvatskog Sabora Peđa Grbin kaže da će to telo predložiti da se o referendumskom pitanju o ćirilici konsultuje Ustavni sud.

Podsetimo, ovaj referendum predlaže Štab za odbranu hrvatskog Vukovara.

Vlada je prebrojala potpise, koje je sakupila ta desničarska organizacija, i zaključila da je inicijativu za raspisivanje referenduma o dvojezičnosti potpisao dovoljan broj građana, i više nego potrebnih 10 odsto biračkog tela.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />"Pošto izveštaj Vlade dođe u Sabor, biće sazvana sednica Odbora za Ustav i na njoj će se razmatrati zahtev za raspisivanje referenduma. Moj predlog će biti da se sa zahtevom ide prema Ustavnom sudu na ocenu ustavnosti pitanja", kazao je Grbin novinarima u Zagrebu i najavio da će sednicu sazvati iduće nedelje.

Štab je tražio referendumsko pitanje ograničavanje upotrebe jezika i pisma nacionalnih manjina na sredine gde one čine polovinu stanovništva, a ne trećinu što je sada slučaj.

Da bi predloženo referendumsko pitanje trebalo poslati na ocenu ustavnosti, osim Grbina, koji je iz vladajuće Socijaldemokratske partije, smatraju i opoziciona Hrvatska demokratska zajednica kao i Hrvatski laburisti.

"Gotovo sam siguran, koliko to mogu biti, da će vladajuća većina odlučiti da ovo referendumsko pitanje ide na ocenu Ustavnom sudu", kazao je poslanik HDZ Davorin Mlakar koji takođe smatra da bi Sabor trebalo da konsultuje Ustavni sud, "jer referendumsko pitanje nije najspretnije izabrano".

I laburista Dragutin Lesar kaže da referendumsko pitanje o dvojezičnosti treba poslati Ustavnom sudu. "Hoće li to Sabor prihvatiti, u ovom trenutku teško je prognozirati. Postoji, navodno, i mogućnost ili raspoloženje u vladajućoj većini da i sam Sabor svojom odlukom ne raspiše referendum", tvrdi Lesar.

Po njegovom mišljenju, međutim, takva odluka Sabora bila bi protivustavna, odnosno Sabor može samo da zatraži ocenu ustavnosti pitanja ili da raspiše referendum, ali ne i da ga zabrani.

Vlada je danas utvrdila da je vukovarski štab u decembru prošle godine prikupio više od 526.549 pravnovaljanih potpisa birača za raspisivanje referenduma o dvojezičnosti.

Sabor treba da odluči da li će Ustavnom sudu podneti zahtev za ocenu ustavnosti pitanja ili će odrediti datum referenduma.

Izveštaj o proveri broja i verodostojnosti potpisa birača za raspisivanje referenduma o ćirilici na sednici hrvatske Vlade podneo je ministar uprave Arsen Bauk.

Bauk je naveo da je bilo ukupno 598.780 potpisa, a da je utvrđeno da od tog broja ima 576.388 verodostojnih potpisa,što je više od potrebnog broja za raspisivanje referenduma.Dodao je i da nije bilo moguće utvrditi da li su potpisi prikupljani na propisanim mestima jer na potpisnim knjigama nema beleške o tome.

Inače, štab za odbranu hrvatskog Vukovara poznat je od prošle jeseni i po organizovanju protesta u tom gradu tokom kojih su sa zgrada državnih institucija skidane latinično-ćirilične ploče i uništavane, što se posle proširilo i na druge sredine u kojima žive Srbi.

Vukovar je u nedelju dobio i novog gradonačelnika Ivana Penavu, kandidata takođe desničarske HDZ, koji je ocenio da je dvojezičnost u tom gradu uvedena "na silu i protivno zakonu".

Hrvatska Vlada svojevremeno je najavljivala ustavne promene koje bi onemogućile održavanje referenduma kojima se ograničavaju ili smanjuju prava manjina.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.