O čemu će se govoriti na Savetu Evrope?

Izvor: B92, 15.Maj.2023, 22:14

O čemu će se govoriti na Savetu Evrope?

U okviru predsedavanja Komitetom ministara Saveta Evrope, Island će u Rejkjaviku biti domaćin dvodnevnog Samita šefova država i vlada iz 46 država članica.

To je 4. Samit od osnivanja Saveta Evrope, a sam samit biće istorijska prilika za evropske lidere da potvrde svoju posvećenost osnovnim vrednostima Saveta Evrope i da preusmere svoju misiju u kontekstu pretnji ljudskim pravima i demokratiji, kao i da dodatno podrže Ukrajinu kroz konkretne mere koje će pomoći da se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ostvari pravda za žrtve ruske agresije.

Takođe se očekuje da će Samit podstaći inicijative za rešavanje novih izazova za demokratiju i ljudska prava, koje se odnose i na životnu sredinu i veštačku inteligenciju, objavljeno je na sajtu Saveta Evrope.

Očekuje se da će učesnice Samita glasati o Deklaraciji koja se tiče tertorijalnog integriteta Ukrajine, Gruzije i Moldavije.

Na kraju sastanka, Island će predati predsedavanje Komitetom ministara Saveta Evrope Letoniji. Završna konferencija za novinare biće održana u sredu, 17. maja, u 14:30 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Lideri evropskih zemalja: Rusija će odgovarati za rat protiv Ukrajine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Maj.2023, 03:38

Lideri brojnih evropskih zemalja, mahom iz EU, obećali su danas na samitu Saveta Evrope (SE) u Islandu, da će Rusija odgovarati za rat protiv Ukrajine, usput otkrivši mehanizam kojim će se pratiti gubici i šteta koja se nanosi tokom ruskih napada, preneo je Rojters.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.