Izvor: B92, 09.Feb.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O atomskom naoružanju

Minhen -- Frank-Valter Štajnmajer i direktor međunarodne agencije za atomsku energiju Mohamed El-Baradej upozorili na opasnost atomskog naoružanja.

Oni su istovremeno pozvali na razoružanje. Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer je na 44. međunarodnoj konferenciji o bezbednosti upozorio međunarodnu zajednicu da ne treba da popusti s pritiskom na Teheran u sporu oko iranskog nuklearnog programa i založio se, tim povodom, za tesnu saradnju sa Rusijom. ''Mi trebamo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rusiju kao partnera'', rekao je Štajnmajer.

El- Baradej je na ovom skupu naglasio da će nesigurnost u svetu porasti daljnim širenjem oružja za masovno uništavanje.

''Svet je u neredu. Svaka zemalja s osrednjom industrijskom infrastrukturom je u situaciji da razvije atomsko oružje'', rekao je El-Baradej koji na konferenciji učestvuje prvi put.

EL-Baradej je, istovremeno, kritikovao i što je u poslednje vreme u svetu zabeleženo čak 150 slučajeva krijumčarenja atomskog materijala.

''Hvala Bogu, ništa od toga nije bilo odgovarajuće za oružje'', rekao je EL-Baradej i zahtevao da zemlje koje raspolažu atomskim naoružanjem moraju prednjačiti dobrim primerom u razoružanju.

Štajnmajer je s tim složio i pozvao Sjedinjene Američke Države i Rusiju da preuzmu vodeću ulogu u pritisku na razoružanje.

Šef nemačke diplomatije je naglasio da se razoružanje ne sme ograničiti samo na atomsko oružje i rekao da je i ono manje snage, pre svega, sa rasprkavajućom municijom, "zastrašujuće rasprostranjeno".

U Minhenu uhapšeno nekoliko demonstranata

Nemačka policija je uhapsila nekoliko demonstranata odmah po početku glavnog protesta protivnika međunarodne konferencije o bezbednosti koja se održava u Minhenu.

Jedan portparol policije je potvrdio vesti o hapšenju demonstranata, naglasivši da je reč o osobama koje su prekršile zakon o naoružanju i okupljanju.

Nemačka policija očekuje da će se do večeras okupiti oko 5.000 protivnika ovog skupa i levičarskih grupa, koje će u povorci demonstrirati kroz centar Minhena.

Na obezbeđenju oko 350 učesnika renomiranog skupa, među kojima su šefovi država ili vlada, ministri i eksperti za pitanje odbrane i bezbednosti iz celog sveta, angažovano je 3.700 nemačkih policajaca i 110 naoružanih vojnika Bundesvera, javljaju nemački mediji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.