Nuncije u Dominikani opozvan zbog pedofilije

Izvor: RTS, 05.Sep.2013, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nuncije u Dominikani opozvan zbog pedofilije

Opozvan ambasador Vatikana u Dominikanskoj republici Josef Vesolovski, nakon što su ga lokalni mediji optužili za pedofiliju. Dominikanski tužilac i Sveta stolica najavili istragu.

Katolička crkva opozvala svog ambasadora u Dominikanskoj Republici i suspendovala ga dok traje istraga, nakon što su ga lokalni mediji optužili za pedofiliju, saopštio je portparol Vatikana.

Dominikanski državni tužilac je rekao da je imenovan specijalni tužilac koji treba da sprovede >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << istragu protiv nadbiskupa Josefa Vesolovskog koji je bio nuncije (zvanje koje imaju ambasadori Vatikana) u Santo Domingu skoro šest godina.

Portparol Vatikana, otac Federiko Lombardi, kaže da je i Sveta stolica zbog optužbi za pedofiliju pokrenula istragu protiv Vesolovskog koji je opozvan, prenosi Rojters.

"On je suspendovan i Sveta stolica je počela istragu", rekao je Lombardi.

Nekoliko nedelja nakon što je u martu izabran za prvog papu koji nije iz Evrope u poslednjih 1.300 godina, papa Franja je najavio da će crkva iskoreniti pedofiliju među sveštenicima i pobrinuti se da zlostavljači budu kažnjeni.

Monsinjor Agripino Nunjes Koljado, crkveni zvaničnik u Dominikanskoj Republici, rekao je da je Vatikan reagovao čim je papa obavešten o navodnim "prestupima" Vesolovskog.

Dodao je da bi Vatikan mogao kazniti Vesolovskog, ali da će u toj karipskoj državi možda imati imunitet od krivičnog gonjenja zato što kao nuncije ima diplomatski status.

Dominikanski državni tužilac Fransisko Dominges Brito rekao je novinarima da će tokom istrage biti uzeti u obzir dominikanski zakon i međunarodno pravo, imajući u vidu diplomatski status Vesolovskog.

Tužilac za distrikt Santo Domingo, Jeni Berenise Rejnoso, kaže da je istraga pokrenuta zbog optužbi koje su objavile dve lokalne TV stanice u ponedeljak.

Navela je da protiv Vesolovskog mora biti sprovedena istraga i da on mora biti kažnjen u Dominikanskoj Republici.

Nije poznato gde se Vesolovski nalazi. Lokalni mediji su javili da je Dominikanu napustio početkom avgusta.

On je drugi poljski sveštenik u Dominikanskoj Republici koji je ove godine optužen za pedofiliju.

Dominikanske vlasti vode istragu i protiv Vojćeha Gila koga je u maju suspendovao njegov verski red iz ruralne parohije Hunkalito, nakon što su ga lokalni stanovnici optužili da uznemirava dečake, oltarske pomoćnike.

Gil je bio na odmoru u Poljskoj kada je suspendovan, saopštila je crkva. Nije poznato da li se vratio u Dominikansku Republiku.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.