Nuklearni otpad stigao u Nemačku

Izvor: RTS, 28.Nov.2011, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nuklearni otpad stigao u Nemačku

Nemački nuklearni otpad iz Francuske prebačen na sever Nemačke. Ispred bivšeg rudnika soli, gde bi otpad kasnije trebalo da bude uskladišten, okupljaju se demonstranti.

Nakon nekoliko dana protesta, voz sa prerađenim nuklearnim otpadom iz postrojenja u Francuskoj stigao je na sever Nemačke, posle čega ostaje još 20 kilometara puta kamionima do centra za odlaganje u Gorlebenu.

Železnički konvoj krenuo je iz Valonje u Francuskoj i posle 109 sati stigao je u Danenberg, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gde će 11 kontejnera sa nuklearnim otpadom biti natovareno na kamione.

Pretovar otpada iz voza u kamione trajaće nekoliko sati, a očekuje se da će transport do napuštenog rudnika soli u Gorlebanu, u koji nadležni odlažu iskorišćene uranijumske šipke, takođe biti otežan zbog novih demonstracija.

Železnički konvoj su u nedelju znatno usporili demonstranti. Četvorica lokalnih poljoprivrednika vezala su se u Hicakeru za šine, na koje su postavili i betonski blok, zbog čega je policiji bilo potrebno 14 sati da ih ukloni.

U nedelju ujutru, policija je evakuisala nekoliko hiljada demonstranata sa pruge za Danenberg, a njih 1.300 je privedeno. Očekuje se da će i konvoj kamiona naići na prepreke. Oko 1.000 ljudi već čeka prolazak kamiona na ulazu u Gorleben.

Nemački aktivisti traže brže uklanjanje nuklearnog otpada iz Nemačke, koje je predviđeno za 2022. godine, kao i konačno rešenje za skladištenje najopasnijeg otpada. Oni smatraju da je skladište u Gorlebenu neodgovarajuće za tu namenu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.