Novosti: Priština planira da uceni Beograd

Izvor: B92, 10.Feb.2017, 21:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosti: Priština planira da uceni Beograd

Priština planira da uceni Beograd da bi dobila na vremenu i odložila da ispuni jedinu obavezu iz Briselskog sporazuma - formiranje ZSO, pišu Večernje novosti.

Njihova namera je da stvaranje Zajednice srpskih opština uslove povratkom srpskih predstavnika u kosovske institucije.

Ovaj potez mogao bi da dovede taj proces u ćorsokak, jer su Srbi sa Kim rešeni da istraju u bojkotu dok Priština ne usvoji dekret o ZSO, na šta ih dogovor iz Brisela obavezuje. Uz to, albanski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čelnici na Kosovu na sve načine pokušavaju da istisnu Beograd i da za ključne odluke obezbede samo saglasnost Srba iz pokrajine.

Kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri otvoreno je poručila da se sa Beogradom može razgovarati još samo o granicama, ratnoj odšteti, nestalima i penzijama. Ona je, takođe, dala konture ZSO po zamisli Prištine - bez izvršne vlasti, sa zastavom i svim simbolima Kosova.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, međutim, kazao je da ZSO mora da bude formirana bezuslovno i u skladu sa dogovorima postignutim u Briselu.

On je istakao da je Priština dužna da podrži proces formiranja ZSO, ali ne može da bude njegov nosilac, "jer bi se tako u samom nastanku obesmislio koncept Zajednice kao institucije za zaštitu srpskog naroda".

Slavko Simić, predsednik Srpske liste, kaže za "Novosti", da je povratak u institucije u najmanju ruku upitan.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.