Novosti: Malverzacije Etnografskog muzeja

Izvor: B92, 20.Dec.2018, 09:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosti: Malverzacije Etnografskog muzeja

U izveštaju Državne revizorske institucije navodi se da su poslovanje Etnografskog muzeja u Beogradu tokom 2017. obeležile brojne finansijske nepravilnosti.

To pišu "Večernje novosti".

Kao navode, među tim nepravilnostima izdvajaju se sumnjivi autorski ugovori, potom ugovor sa kompanijom zaduženom za čišćenje objekata, kao i oni sa agencijom "Flaj flaj travel" i "Službenim glasnikom",

Reč je o, objašnjava list, periodu kada je na čelu Etnografskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << muzeja bila Mirjana Menković, protiv koje Tužilaštvo za organizovani kriminal trenutno vodi istragu zbog brojnih malverzacija.

Prema izveštaju državnih revizora, Etnografski muzej je "Službenom glasniku" tokom prošle godine platio gotovo 1,5 miliona dinara sa PDV, bez specifikacije izvršenih usluga.

"Ispostavljeni su konačni računi u iznosu od 387.000 dinara, a za iznos od 1,08 miliona ne postoji dokaz da su usluge štampanja zaista izvršene", naveli su državni revizori.

Muzej, dodaju "Novosti", nije sproveo ni postupak javne nabavke za avio-karte u iznosu od 840.000 dinara, a za skoro polovinu tog iznosa ne postoji dokumentacija o kakvom službenom putovanju je reč.

"Muzej je u 2017. godini izvršio plaćanje za nabavku avio-karata u ukupnom iznosu od 344.000 dinara na osnovu ispostavljenih računa od beogradskih agencija "Flaj tajm" i "Flaj flaj travel" Beograd, bez potpune računovodstvene dokumentacije", ističu revizori.

List podseća da je bez naloga za službeno putovanje i izveštaja nemoguće utvrditi ko je i gde putovao, i da li su ta službena putovanja zaista izvršena, te da je turistička inspekcija tokom leta zatvorila dve pomenute agencije.

Revizori su, takođe, utvrdili da je Etnografski muzej tokom 2017. knjižio isplate dobavljačima u iznosu od 9,11 miliona dinara, ali bez potpune dokumentacije.

Kako se navodi, nabavke male vrednosti sprovodio je mimo propisa, među koje spadaju i pomenute avio-karte, ali i pribavljanje usluga čišćenja.

Naime, objašnjava se dalje u tekstu, muzej je platio 3,6 miliona dinara firmi Krol Housekeeping iz Beograda, a da nema dokaza da su usluge zaista izvršene.

Prema izveštaju, muzej je potpisao 22 autorska ugovora u vrednosti od milion dinara, bez postojanja dokaza da je i jedan od tih poslova zaista i obavljen.

Još jedna od utvrđenih nepravilnosti, ističu "Novosti", je plaćanje za usluge izrade vektorskih etnomapa u iznosu od 528.000 dinara u privrednom društvu GSC Systems iz Beograda, a nema potvrde ni da je ovaj posao urađen.

Revizori zameraju Muzeju i što je, bez dokaza da su poslovi zaista izvršeni, platio 2,12 miliona dinara Omladinskoj zadruzi "Gaudeamus" iz Beograda.

U izveštaju se podseća da su, prema "pisanim objašnjenima zaposlenih u Odeljenju za finansije Muzeja" svi racucni ove zaruge sporni i predmet istrage i sudskog postupka, napominju "Novosti".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Brojne nepravilnosti u radu Etnografskog muzeja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Dec.2018

U izveštaju Državne revizorske institucije navodi se da su poslovanje Etnografskog muzeja u Beogradu tokom 2017. godine obeležile brojne finansijske nepravilnosti, pišu današnje "Večernje novosti"...Kao navode, među tim nepravilnostima izdvajaju se sumnjivi autorski ugovori, potom ugovor sa kompanijom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.