Novosti: Država kreće u boj za spas ćirilice

Izvor: Press, 05.Jun.2017, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosti: Država kreće u boj za spas ćirilice

U pripremi je čitav niz mera i propisa čiji je cilj zaštita ćirilice, pišu Večernje novosti. Predviđene su i kazne.
Foto:b92.net
Strategijom razvoja kulture, koja je odnedavno na javnoj raspravi, predviđa se, na primer, da izdavači novina i knjiga na ćirilici imaju poreske olakšice, a firme koje istaknu naziv na ćirilici budu stimulisane.
Takođe, Nacrtom izmena i dopuna zakona o službenoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << upotrebi jezika i pisma preciziran je tretman srpskog jezika i ćirilice u javnom životu , a prvi put su uvedene i kazne za kršenje ove vrste propisa. 

U predloženom zakonu, koji je dostavljen Vladi Sbije, ćirilica je određena kao matično pismo, koje uz srpski jezik obuhvata ukupno pismeno i usmeno opštenje državnih organa, lokalne samouprave, škola, fakulteta, štampanih i elektronskih medija, kao i preduzeća i ustanova, dok latinica ima status pomoćnog pisma, navode "Novosti". 

Prema novim pravilima, na primer, najmanje polovina filmova na komercijalnim televizijama morala bi da bude titlovana na ćirilici. 

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević kaže za "Novosti" da nije reč o nametanju ćirilice već o njenoj zaštiti. 

"Ona je u Srbiji ugroženo pismo. A stanje je relativno zabrinjavajuće, pre svega zbog predominantne upotrebe latinice. Naravno da nije reč ni o kakvoj zaveri protiv ćirilice, već o faktičkom stanju uzrokovanom duhom vremena, istorijskim okolnostima i višedecenijskim procesom globalizacije koji je latinicu učinio svetski dominantnim pismom. Tome je doprinela svetska trgovina, mediji i posebno internet koji je ovo pismo nametnuo kao pismo univerzalnog sporazumevanja", objašnjava ministar kulture. 

On podseća da je ćirilica zaštićena i postojećim zakonom, ali da se mladi ljudi uglavnom okreću latinici zbog medija, interneta, logoa svetskih brendova. 

Zbog toga su neke od mera koje država predlaže da i mobilni operateri omoguće podjednaku upoptrebu ćirilice u elektronskoj komunikaciji jer se sada ćirilične sms poruke skuplje tarifiraju. Takođe i filmovi će morati da budu titlovani na ćirilici. 

Takođe, za kršenje državnih mera i propisa predviđene su i kazne koje se kreću od 5.000 do 100.000 dinara, a za preduzeća od 500.000 do milion dinara. 

"Ćirilici preti njeno nekorišćenje, što vodi izumiranju" kaže Vukosvljević i dodaje da latinica sigurno neće biti izbrisana ili zabranjena u školskim programima.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Država kreće u boj za spas ćirilice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jun.2017

U pripremi je čitav niz mera i propisa čiji je cilj zaštita ćirilice, a predviđene su i kazne za kršenje odredbi o službenoj upotrebi jezika i pisma, pišu danas "Večernje novosti"...Strategijom razvoja kulture, koja je odnedavno na javnoj raspravi, predviđene su poreske olakšice za izdavače...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.