Novosadski parkovi preživeli, grad čuo poruke sa protesta

Izvor: N1 televizija, 10.Maj.2017, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosadski parkovi preživeli, grad "čuo" poruke sa protesta

Dva parka u Novom Sadu preživela su želju gradskih čelnika da na njihovom mestu niknu parkinzi i pumpe, i to nakon što su građani protestovali protiv najavljenog rušenja. Da li su novosadske vlasti odlučile da poslušaju poruke sa protesta, ili je po sredi nešto drugo?

Nije na prodaju, poručilo je gradskim čelnicima nekoliko stotina Novosađana, koji su se u ponedeljak okupili u parku koji zamalo da postane benzinska pumpa. Potpisanu peticiju prosledili su gradonačelniku >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Novog Sada, koji je već sutradan poručio da se prodaja ovog zemljišta odlaže.

"Nakon konsultacija sa članovima Gradskog veća i predstavnicima stručne javnosti, smatram da je potrebno da još jednom razmotrimo odluku o prodaji gradske parcele od oko 1.500 kvadrata preko puta napuštene kasarne "dr Rudolf Arčibald Rajs", odnosno, o tome u kojem vremenskom periodu bi bilo najbolje da ta odluka bude realizovana", rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Za inicijatore protesta ova odluka nije iznenađujuća. Kažu, u Novom Sadu u poslednje vreme protestni doboši sve jače odzvanjaju, zbog čega je, kažu, bilo očekivano da poruka s ulice stigne i do ušiju donosilaca odluka.

"Puls grada, kako ga ja osećam, se ubrzava i sasvim sam siguran da mnoge stvari koje su se dešavale u Novom Sadu i koje je planirala vrhuška gradskih otaca, to neće biti moguće izvesti", smatra jedan od inicijatora protesta Đuro Trkulja.

Sličnu pobedu izvojevali su prošle nedelje i građani koji su protestovali protiv rušenja parka kod Muzeja Vojvodine, koji je od prostora za istrčavanje pasa trebalo da postane veliki parking.

Nakon dve godine protesta, grad Novi Sad i zvanično je odustao od izgradnje javne garaže na mestu parka. Kao razlog naveli su na desetine prijava koje su dobili od strane građana i inicijativa. Da li je to vlast počela da sluša poruke sa uličnih protesta? Ne, smatra analitičar Aleksandar Popov. Prema njegovim rečima, prihvatanje malih ustupaka oko lokalnih problema je zamazivanje očiju kojim se prikriva ignorisanje svih ostalih zahteva koji se u poslednje vreme mogu čuti.

"Prihvatanjem, i to iznenadnim i brzim prihvatanjem zahteva građana koji su protestovali, oni zapravo gase moguću iskru da se ponovo potpale oni veliki protesti građana koji su utihnuli u poslednje vreme", kaže Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam.

Zbog toga, građani koji su inicirali proteste poručuju da prate situaciju, i da će ponovo izaći na ulicu ukoliko grad odluči da se predomisli.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Parkovi izbegli da postanu parking i pumpa

Izvor: N1 televizija, 10.Maj.2017

Dva parka u Novom Sadu preživela su želju gradskih čelnika da na njihovom mestu niknu parkinzi i pumpe, i to nakon što su građani protestovali protiv najavljenog rušenja. Da li su novosadske vlasti odlučile da poslušaju poruke sa protesta, ili je po sredi nešto drugo?..Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.