Novo suđenje zbog planiranja puča?

Izvor: B92, 02.Jan.2014, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo suđenje zbog planiranja puča?

Ankara -- Turska vojska zatražila je ponovno pokretanje sudskog postupka protiv vojnih zvaničnika osuđenih za planiranje rušenja vlade u dva odvojena slučaja.

Oni tvrde da je dokazni materijal namešten.

Vojska je 27. decembra uložila žalbu kancelariji glavnog tužioca u Ankari, zbog dokaza u ovim slučajevima koje smatra podmetnutim, objavila je privatna televizija NTV.

Bivši načelnik turskog generalštaba, general Ilker Basburg, osuđen je 2013. na doživotnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kaznu zatvora, dok su na desetine oficira, novinara i advokata, zatvoreni pod optužbom da su učestvovali u zaveri "Ergenekon", o navodnom rušenju vlade premijera Redžepa Tajipa Erdogana, preneo je AFP.

Najmanje 300 vojnih zvaničnika, aktivnih i penzionisanih, osuđeno je 2012. na zatvorske kazne od 12 do 20 godina, pošto je sud procenio da je vojna vežba održana 2003. pod nazivom "Sledžhamer", zapravo bila priprema udara na Erdoganovu islamističku Partiju pravde i razvoja (AKP).

Vojska, koja sebe smatra garantom turskih sekularnih principa, izvela je tri puča - 1960, 1971. i 1980. - a 1997. prisilila islamističku vladu da napusti vlast.

Kada je Erdoganova vlada stupila na vlast 2002, uspela je da obuzda nekada veoma moćnu vojsku, pokretanjem niza sudskih postupaka, podsetila je francuska agencija.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Turska vojska traži ponovno suđenje za zavere o puču

Izvor: Blic, 03.Jan.2014, 01:21

Turska vojska zatražila je ponovno pokretanje sudskog postupka protiv vojnih zvaničnika osuđenih za planiranje rušenja vlade u dva odvojena slučaja, tvrdeći da je dokazni materijal namešten, objavili su juče mediji...Vojska je 27. decembra uložila žalbu kancelariji glavnog tužioca u Ankari,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.