Izvor: B92, 25.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo suđenje pomagačima Mladića

Beograd -- Suđenje optuženima za skrivanje Mladića vraćeno na početak jer je jedan sudija-porotnik, zbog bolesti, morao da se povuče.

Pripadnici obezbeđenja Ratka Mladića bili su smešteni u kasarni Vojske Jugoslavije u Topčideru, izjavio je svedok Novo Buha. Na početku rasprave, sudija Dejan Dobrosavljević obavestio je prisutne da jedan od dvojice sudija-porotnika mora biti zamenjen i da proces mora biti vraćen na početak.

Pošto se jedanaest optuženih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ponovo izjasnilo o optužnici, ponovivši da nisu krivi, pred sudije su izašli novi svedoci. Vladimir Purković potvrdio je da je početkom 2003. godine Ratko Mladić proveo nekoliko dana u stanu njegove majke na Novom Beogradu, ali je negirao navode tužilaštva da je, po nalogu prvooptuženog Jova Đoga, iznajmio stan u novobeogradskom Trećem bulevaru, u kome se Mladić skrivao.

"Mladić je u svojstvu rođaka došao da izjavi saučešće mojoj majci kada je otac umro", objasnio je svedok, dodavši da je optuženi Jovan Đogo stupio u kontakt s njim i rekao da Mladić želi da dođe i izjavi saučešće.

Purković je naveo da mu je Đogo rekao na koju adresu treba da ide i da ga sačeka i dodao da je na tu adresu otišao sam i dovezao Mladića svojim kolima u stan.

Penzionisani pripadnik Vojske Republike Srpske Novo Buha potvrdio je da je bio pripadnik Mladićevog obezbeđenja, ali je negirao svoj raniji iskaz da ga je od februara do marta 2003. godine čuvao u jednom stanu u ulici Jurija Gagarina, opet na Novom Beogradu.

Za taj raniji iskaz Buha je rekao da je dat pod pritiskom, ali nije mogao da objasni o kakvom je pritisku reč.

Tokom njegovog iskaza ponovo se čulo da su u obezbeđivanju Mladića učestvovali oficiri Vojske RS, od kojih su neki bili evidentirani u 30. kadrovskom centru VJ u Beogradu. Obezbeđenje Mladića bilo je tokom 2002. godine smešteno u kasarni Vojske Jugoslavije u Topčideru, potvrdio je svedok Buha.

On je rekao da je u jedinici za obezbeđenje Ratka Mladića radio do 2002, istakavši da nikada nije bio u stanu sa Mladićem i da ne zna "ni broj zgrade ni stana u kojem je Mladić boravio".

Buha je naveo da se sa optuženim Blagojem Govedaricom sastao zbog popravke krova na kući u Moštanici čiji je vlasnik šurak Ratka Mladića, a njegova supruga rođaka Govedarice i Đoga.

Svedok Mlađan Kenjić rekao je da je bio pripadnik 30. kadrovskog centra Vojske Jugoslavije koja je obezbeđivala kuću Ratka Mladića na Banovom Brdu i da je tamo radio do 2001, kada je jedinica rasformirana.

U toj jedinici su, kako je naveo, radili optuženi Badnjar i Govedarica. On je dodao da niko od okrivljenih, sem njih dvojice, nije imao veze sa jedinicom koja je obezbeđivala Mladića.

Svedok Jovan Lalović, penzionisani pukovnik Vojske Jugoslavije, rekao je da je od aprila 2002. i tokom cele 2003. godine živeo kao podstanar kod optuženog Ratka Vučetića i da za to vreme Mladić nije dolazio u stan.

Kako je naveo, okrivljene Jovana Đoga, Stanka Ristića i Sašu Badnjara viđao je tokom 2002, ali ne u Vučetićevom stanu.

Ponavljanje neće ugroziti proces

Portparolka Drugog opštinskog suda Aleksandra Nešović kaže da ponavljanje procesa neće ugroziti efikasnost suđenja jer iskazi dosadašnjih svedoka i relevantni zapisnici mogu biti pročitani kasnije, tokom pretresa, na kraju glavnog pretresa:

"Ovakvu procesnu situaciju Zakonik o krivičnom postupku decidno određuje time što predviđa da u slučaju da dođe do promene u sastavu Sudskog veća tokom krivičnog postupka, glavni pretres počinje iznova", kaže ona.

"Na ovaj način je garantovano ostvarivanje načela neposrednosti kao jednog od osnovnih načela krivičnog postupka. Odnosno, garantovano je to da svi članovi sudskog veća budu upoznati sa sadržinom svih do tada izvedenih dokaza, budući da će učestvovati u donošenju sudske odluke", kaže Nešovićeva.

Predsedavajući sudskom veću Dejan Dobrosavljević rekao je da će naknadno biti odlučeno o zahtevu odbrane da se iz spisa kao dokaz izuzme nalaz sudskih veštaka o zdravstvenom stanju svedokinje Mileve Ivanović, koja se ranije tokom svedočenja onesvestila.

Odbrana je nevela da je jedan od sudskih veštaka, Aleksandar Jovanović, vršio pritisak na nju da će, ukoliko ne prisustvuje glavnom pretresu, biti izložena krivičnom gonjenju.

Za pomaganje Ratku Mladiću okrivljeni su nekadašnji oficiri Vojske Jugoslavije Jovo Đogo, Marko Lugonja, Stanko Ristić i Ratko Vučetić, kao i Saša Badnjar, Ljiljana Vasković, Tatjana i Bojan Vasković, Borislav Ivanović, Predrag Ristić i Blagoje Govedarica.

Istraga je nedavno proširena na još četvoricu osumnjičenih, a za petoro optuženih je u petak ukinut pritvor.

Stojković: Hapšenje Mladića neće biti otežano

Ministar pravde Zoran Stojković je na pitanje novinara da li će biti otežano hapšenje haškog optuženika nakon što su na slobodu puštene osobe osumnjičene da su njegovi jataci, odgovorio: "Mislim da ne."

Stojković je dodao da država ima Akcioni plan i da nadležni organi rade svoj posao.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.