Izvor: B92, 13.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo odlaganje za Zelenovića

Hag -- Bosanskom Srbinu Draganu Zelenoviću drugi put odloženo izjašnjavanje o krivici pred Haškim tribunalom.

Jedan od zapovednika Vojne policije i vođa paravojnih jedinica u Foči na prvom pojavljivanju pred sudom, pre 30 dana, nije želeo da se izjasni o krivici jer nije imao stalnog advokata, a njegov zastupnik nije stigao na vreme u Hag kako bi se danas pojavio pred sudom.

Zelenović je rekao kako mu je branilac savetovao da se, ako baš mora, izjasni da nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kriv. Sudija Ijan Bonori je odlučio da, u interesu pravde, Zelenovićevo izjašnjavanje odloži do sutra ujutro, ako bude slobodnih sudnica, ili za period odmah po završetku letnje pauze.

Zelenović je optužen za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, a na teret mu se stavljaju pojedinačna i grupna silovanja i mučenja muslimanskih žena u Foči 1992. Ako ne prizna krivicu, Zelenović bi se uskoro mogao vratiti u Sarajevo jer je

Tužilaštvo Tribunala 2004. tražilo da njegov predmet bude ustupljen pravosuđu Bosne i Hercegovine. Ako prizna krivicu, Zelenović će ostati u pritvoru Tribunala do odmeravanja kazne.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.